Franta, a doua mare economie europeana, a intrat in recesiune pentru a treia oara in ultimii patru ani, cu o contractie de 0,2% in primul trimestru, in timp ce Germania, tara europeana cu cel mai ridicat PIB, a evitat la limita recesiunea, cu un avans de doar 0,1% in primele trei luni ale anului.

PIB al Frantei s-a contractat cu 0,2% in primul trimestru, fata de ultimele trei luni ale anului trecut. In trimestrul al patrulea, economia s-a contractat cu 0,2%, procentaj revizuit fata de cat a fost anuntat anterior, a informat miercuri biroul de statistica de la Paris. Economistii consultati de Bloomberg anticipau o scadere economica de 0,1% in primele trei luni.

Intrarea in recesiune pune presiune pe presedintele Francois Hollande pentru adoptarea de masuri care sa sustina cresterea economica. Hollande, care sarbatoreste miercuri primul an la conducerea Frantei, are probleme in a reduce numarul record al somerilor, de 3,22 milioane de persoane. Popularitatea presedintelui a atins un minim record din cauza problemelor economice.

In contextul asteptarilor ca zona euro sa inregistreze contractie pentru al doilea an consecutiv in 2013, Hollande incearca sa obtina o incetinire a ritmului de reducere a deficitului bugetar in statele membre ale uniunii monetare.

Economia germana a reusit sa scape de recesiune in primul trimestru, dupa ce a inregistrat un avans minim, de 0,1%, situat sub asteptarile analistilor.

PIB a crescut cu 0,1% fata de trimestrul al patrulea, cand a consemnat un declin de 0,7%, procentaj revizuit, potrivit biroului federal de statistica de la Berlin. Economistii anaticipau un avans de 0,3%.

Recuperarerea Germaniei s-ar putea sa fi fost afectata de iarna foarte lunga, care a limitat activitatea din constructii si increderea consumatorilor, potrivit Bundesbank. Evolutia sub asteptari a PIB evidentiaza, insa, riscurile economice, generate de recesiunea zonei euro.

"Scaderea investitiilor, exporturilor si importurilor semnaleaza cerere interna slaba. Iarna foarte rece a avut un rol si va exista o revenire in al doilea trimestru, dar cu o incredere mai slaba, oamenii ar putea fi nevoita sa se gandeasca cat de realiste sunt prognozele pentru intreg anul", a declarat Holger Sandte, analist la Nordea Markets, din Copenhaga.

PIB al zonei euro a scazut cu 0,1% in primul trimestru, dupa o contractie de 0,6% in ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit estimarilor analistilor consultati de Bloomberg.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Franta sufera >> Daca ar fi fost vorba de Romania, cursul era in alerta