Un grup de actionari minoritari ai grupului siderurgic european Arcelor a informat ca e nevoie de suportul a doua treimi dintre actionarii Arcelor pentru fuziunea cu Severstal, informeaza Rompres. "Daca este vorba de o adevarata fuziune, atunci Arcelor urmeaza sa-si schimbe structura de control. in acest caz, este nevoie de aprobarea a doua treimi dintre actionari", a declarat presedintele Asociatiei pentru Apararea Actionarilor Minoritari, Colette Neuville. Doamna Colette Neuville reprezinta doar pe 0,4% din actionarii Arcelor, dar a adaugat ca aproximativ cinci% din actionari i se vor adauga, in cazul unui vot.

Lakshmi Mittal, presedintele gigantului siderurgic anglo-indian Mittal Steel, care a lansat o oferta ostila pentru compania europeana Arcelor, a acuzat conducerea grupului european ca intentioneaza sa blocheze 'liberul joc al pietei' prin acordul sau de fuziune cu compania rusa Severstal.

Conducerea Arcelor a anuntat vineri un acord de fuziune cu Severstal, printr-o operatiune ce va da oligarhului Alexei Mordashov, patronul companiei ruse, controlul asupra a 32% din actiunile grupului siderurgic european, rezultatul fuziunii dintre compania franceza Usinor, cea spaniola Aceralia si cea luxemburgheza Arbel. Alianta cu Severstal este rezultatul unor luni de incercari ale conducerii Arcelor de a respinge oferta ostila a Mittal.

Citeste si:

Lakshmi Mittal, al carui grup a imbunatatit saptamana trecuta oferta pentru Arcelor, a dat asigurari ca 'nu exista o oferta mai buna decat a noastra, atat din punct de vedere financiar cat si industrial' si a reamintit ca aceasta depaseste cu mult 'cotatia actuala a actiunilor Arcelor'. Lakshmi Mittal a adaugat ca nu intelege acest 'patriotism economic' care face sa fie preferata 'o alianta cu un grup ne-european, care nu are toate actiunile cotate la bursa', 'unei fuziuni intre doua grupuri europene complementare, care ar putea fi realizata cu o transparenta totala'.

Alexei Mordashov, miliardarul de 40 de ani care are la activ modernizarea combinatului siderurgic rusesc Severstal, ar deveni, in eventualitatea unei fuziuni, primul actionar al Arcelor, dupa fuziunea celor doua grupuri. Cu o avere estimata la 7,6 miliarde de dolari de revista americana Forbes, Alexei Mordashov este considerat un administrator modern, relativ discret, care are bune relatii cu Kremlinul.