Roman Abramovich, cel mai bogat om din Rusia si proprietarul clubului de fotbal londonez Chelsea, poarta in prezent negocieri pentru preluarea unei participatii in grupul siderurgic rus Evraz, informeaza Rompres. Potrivit acestei surse, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ca si informatiilor aparute in presa rusa, este posibil ca Roman Abramovich sa preia pana la 40% din actiunile Evraz, printr-o tranzactie a carei valoare ar putea sa se ridice la aproximativ 3 miliarde dolari.

Potrivit cotidianului rus Vedomosti, omul de afaceri Alexander Abramov, detinatorul unui pachet de 59% din Evraz, ar fi interesat de vanzarea unei parti din actiunile pe care le detine. Un alt important actionar la Evraz este Alexander Frolov, care controleaza aproximativ 28% din actiunile producatorului rus de otel.

Anuntul intervine la doar trei zile dupa ce grupul siderurgic european Arcelor, numarul doi mondial, a incheiat un acord de preluare a rivalului rus Severstal in incercarea de a contracara oferta ostila de preluare depusa de cel mai mare producator de otel din lume, grupul Mittal Steel, pentru Arcelor. Roman Abramovich a apreciat ca acordul convenit de Arcelor si Severstal va accelera consolidarea din sectorul siderurgic si va fi benefica pentru expansiunea firmelor rusesti peste hotare.

Abramovich nu este un novice in sectorul metalurgic, fiind cel care a detinut o participatie importanta in grupul RusAl, cel mai mare producator rus de aluminiu, inainte de anul 2004, cand si-a vandut aceste actiuni catre partenerul Oleg Deripaska.

In plus, anul trecut Abramovich a vandut participatia sa de 72 procente din actiunile companiei petroliere ruse Sibneft catre Gazprom, pentru o suma de peste 13 miliarde dolari. Potrivit revistei Forbes, in prezent Roman Abramovich are o avere de 18,2 miliarde dolari si ocupa locul 11 in topul celor mai bogati oameni din lume.