Comisia Europeana se pregateste sa recomande celor 25 de state membre ale Uniunii Europene o reforma "drastica" a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), in scopul combaterii fraudelor fiscale in schimburile derulate pe piata unica europeana, informeaza un articol publicat luni in cotidianul economic Financial Times si preluat de Rompres, in care este citat si Comisarul European pentru Fiscalitate si Uniune Vamala, Laszlo Kovacs.

Intr-un interviu acordat postului de televiziune prin Internet European Affairs Channel (EACh), preluat de Financial Times, Laszlo Kovacs a apreciat ca fraudele cu TVA asociat comertului intra-comunitar costa anual Europa aproximativ 60 miliarde euro. Modul cel mai frecvent utilizat de frauda europeana a TVA consta in cumpararea fara taxe a unui produs dintr-o tara din afara UE, pentru a-l revinde ulterior in propria tara prin adaugarea TVA la pret. Daca aceasta schema este repetata de mai multe ori printr-un lant complex de distributie apare un alt mod de frauda a TVA, respectiv frauda de tip carusel. Pentru a pune capat acesti stari de lucruri Bruxelles-ul urmeaza sa prezinte ideile sale ministrilor europeni de Finante la data de 7 iunie 2006, cu prilejul urmatoarei reuniuni lunare a ministrilor Ecofin.

"Inainte de aceasta vara vom prezenta un proiect de propunere, un proiect de lucru mai degraba, care nu va fi un document cu forta juridica dar va contine cateva idei care ar putea fi luate in discutie de Consiliul ministrilor de Finante, care ar putea da o serie de indicatii cu privire la domeniile in care este nevoie de eforturi suplimentare", a declarat Laszlo Kovacs pentru EACh.

In prezent comertul intr-comunitar de bunuri si servicii este scutit de TVA, aceasta taxa fiind aplicata doar in tara de consum final. Pentru viitor, Comisarul European pentru Fiscalitate preconizeaza ca TVA-ul sa fie platit mai degraba la inceputul lantului de distributie decat in tara de distributie finala a produsului. in acest sistem autoritatea fiscala nationala care colecteaza TVA ar fi responsabila petru returnarea fondurilor provenite din TVA catre tara de destinatie. "Este solutia cea mai inovatoare si cea mai promitatoare, insa cred ca va fi dificil sa ajungem la adoptarea acestei solutii deoarece ar avea nevoie de acordul unanim", a prognozat Laszlo Kovacs.

Pana la sfarsitul acestei saptamani Comisia Europeana va sugera statelor membre trei solutii posibile de eliminare a fraudelor prin TVA: o intarire a controalelor fiscale nationale, sistemul de "taxare inversa" sustinut de Regatul Unit al Marii Britanii, Germania si Austria si propunerea sustinuta de Laszlo Kovacs.

Financial Times apreciaza ca propunerea Bruxelles-ului ar putea sa nu fie acceptata de ministrii europeni de Finante din motive politice,avand in vedere ca noul sistem ar necesita o noua metoda de redistribuire a veniturilor din TVA colectate de statele membre. in plus, este posibil ca noul sistem sa creasca si presiunile pentru o armonizare a nivelului TVA in UE, o idee care nu este acceptata de unele state membre, in special Marea Britanie si Irlanda.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri