Scotia ar risca o criza bancara similara celei din Cipru daca ar deveni o tara independenta, intrucat ar avea un sector bancar "extrem de mare" raportat la dimensiunea economiei, arata un raport al guvernului britanic, citat de CNBC si preluat de Mediafax.

"O Scotie independenta ar avea un sector bancar exceptional de mare raportat la economia tarii, cu active reprezentand peste 1250% din PIB, situatie care ar face noul stat mai vulnerabil la socuri si volatilitate financiara", potrivit unui raport publicat luni de Trezoreria britanica.

Documentul publicat de Trezoreria britanica este al treilea dintr-o serie de analize pe Scotia vizand influentarea unui referendum planificat pentru septembrie 2014, care va decide daca Scotia ramane in cadrul Marii Britanii sau devine un stat independent.

Expunerea financiara a Scotiei ar fi mult mai mare decat cea a Islandei sau cea a Ciprului, tari care in ultimii ani au avut de infruntat prabusirea sectoarelor bancare nationale. Bancile din Islanda aveau active de 880% din PIB inainte de colaps, in timp ce in Cipru acest indicator se situa la circa 700% din PIB.

"Pe ansamblu, experienta crizelor financiare arata ca tarile cu sectoare bancare mari fata de PIB sunt semnificativ mai vulnerabile", arata raportul Trezoreriei.

Activele bancare la nivelul intregii Marii Britanii reprezinta 492% din PIB.

In cazul in care Scotia ar deveni stat independent, sectorul bancar ar fi dominat de doua institutii de credit mari, Bank of Scotland si Royal Bank of Scotland.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sturgeon va cere un nou referendum pentru independenta Scotiei