Majoritatea portughezilor sunt in favoarea ruperii sau a renegocierii a acordului privind planul de ajutor international pus in aplicare in ultimii doi ani in Portugalia, scrie Mediafax.

Majoritatea portughezilor sunt in favoarea ruperii sau a renegocierii a acordului privind planul de ajutor international pus in aplicare in ultimii doi ani in Portugalia, apreciind ca acesta agraveaza situatia economica a tarii, potrivit unui sondaj publicat luni in presa portugheza, relateaza AFP.

Potrivit sondajului, 82,5% dintre persoanele intervievate apreciaza ca Portugalia ar trebui sa rupa sau sa renegocieze acordul cu troika, reprezentata din creditorii internationali ai tarii.

Sondajul a fost efectuat la doi ani dupa semnarea programului de ajutor acordat de Uniunea Europeana (UE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) in schimbul unui imprumut in valoare de 78 de miliarde de euro pe trei ani.

In cadrul acestui acord, Portugalia s-a angajat sa puna in aplicare un program de austeritate, cu scopul de a-si asana finantele si de a-si relansa economia, aflata in recesiune din 2011.

In plus, potrivit sondajului, 47,8% dintre portughezi apreciaza ca Guvernul nu ar fi trebuit sa semneze acordul, iar 27% sunt de parere ca nu a "luat (suficient) in considerare caracteristicile tarii".

Programul troikai se va incheia la sfarsitul lui iunie 2014, iar 55,1% cred ca Portugalia va fi afectata atunci de o criza economica mai profunda si o rata a somajului mai ridicata.

In primul trimestru, activitatea economica a Portugaliei s-a contractat cu 3,9% pe an, in timp ce somajul a atins rata-record de 17,7%.

Aceasta politica de austeritate este tot mai contestata de sindicate si opozitie, provocand chiar tensiuni in cadrul coalitiei de la putere. Ministrul de Externe Paulo Portas, liderul micului partid conservator CDS-PP, membru al coalitiei de centru-dreapta de la putere, a declarat ca se opune unui proiect privind o contributie speciala pentru pensii.

In acest context, presedintele portughez Anibal Cavaco Silva a convocat pentru luni dupa-amiaza Consiliul de Stat, un organ consultativ alcatuit din 21 de membri de diferite orientari politice, cu scopul de a studia "perspectivele economiei portugheze pentru perioada post-troika".

In timpul reuniunii de la Palatul Prezidential, miscarea apolitica "Que se lixe a troika" (Troika sa plece) a indemnat la organizarea unei manifestatii, cu scopul de a cere incheierea austeritatii si demisia Guvernului portughez.

Sondajul a fost realizat saptamana trecuta de Institutul Eurosondagens pe un esantion de 1.025 de persoane, contactate telefonic.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ce spune Arafat despre ajutorul international in cazul Colectiv