Washingtonul a recunoscut pentru prima data ca l-a ucis pe imamul Anwar Al-Awlaki si pe alti trei cetateni americani, din 2009, intr-o intentie autoproclamata de "transparenta" in lupta impotriva terorismului, cu o zi inainte de un discurs foarte asteptat al lui Obama, scrie Mediafax.
Intr-o scrisoare trimisa Congresului, secretarul Justitiei Eric Holder a admis ca Washingtonul s-a aflat la originea mortii imamului radical in Yemen in septembrie 2011. Ceilalti trei, inclusiv fiul lui al-Awlaki, nu au fost "vizati in mod specific", a precizat el.

"Din 2009, Statele Unite, efectuand operatiuni antiteroriste impotriva Al-Qaida si fortelor sale asociate in afar teatrului ostilitatilor, au vizat in mod specific si au ucis un cetatean american, Anwar Al-Awlaki", a scris Holder in aceasta scrisoare din care AFP a obtinut o copie.

Al-Awlaki, nascut in Statele Unite intr-o familie yemenita, a fost ucis intr-un bombardament cu avioane fara pilot in Yemen. Alti doi americani au fost ucisi in aceleasi circumstante, fiul acestuia in varsta de 16 ani, Abderrahmane Al-Awlaki si Samir Khan, un propagandist in engleza al Al-Qaida.

Al-Awlaki a fost acuzat de Washington ca este ideologul ramurii Al-Qaida in Yemen si ca a fost implicat intr-o serie de tentative de atentate, inclusiv cea impotriva unui avion american in ziua de Craciun, in 2009, de catre un tanar nigerian care a ascuns explozibil in lenjeria intima.

Al patrulea american ucis in strainatate de catre Statele Unite a fost identificat de catre Holder ca Jude Kenan Mohammed care, potrivit FBI, s- nascut la sfarsitul lui 1988 si se afla in Pakistan.

Dosarul FBI nu mentioneaza decesul sau si arata ca este cautat pentru "conspiratie in vederea sustinerii materiale a teroristilor".

Moartea lui al-Awlaki a fost calificata de catre presedintele Obama drept "o lovitura foarte dura pentru ramura cea mai activa a Al-Qaida". Insa administratia nu a recunoscut niciodata in mod oficial ca s-a aflat la originea mortii acestuia, chiar daca nu exista nicio indoiala.

Departamentul Justitiei, vizat de critici din partea unor asociatii de aparare a drepturilor omului, a afirmat ca a elaborat o lista cu astfel de eliminari ale americanilor in strainatate, care intra in conflict cu dreptul de a beneficia de o procedura judiciara dispusa de Constitutie.

Anuntul lui Holder intervine cu o zi inaintea unui discurs al lui Obama despre strategia antiterorista a Statelor Unite, joi, la Washington, si ilustreaza intentia Statelor Unite de a "ajunge la o mai mare transparenta" in privin'a operatiunilor antiteroriste ale tarii, potrivit unui oficial de la Casa Alba.

Potrivit acestui oficial care a solcitat protec'ia anonimatului, presedintele va evoca strategia antiterorista a Statelor Unite "in mare", inclusiv "politica si rationamentul juridic privind folosirea fortei tintite impotriva Al-Qaida si asociatilor sai".

Utilizate intr-un "razboi secret" de mare anvergura impotriva unor presupusi extremisti islamisti in mai multe state, avioanele fara pilot sunt din ce in ce mai controversate, mai ales in Pakistan, unde viitorul premier Nawaz Sharif le-a calificat drept o "sfidare a suveranitatii noastre".

Potrivit unui bilant al Asociatiei britanice pentru jurnalism de ancheta, atacurile cu avioane fara pilot organizate de Agentia Centrala americana de Informatii (CIA) s-au soldat doar in Pakistan cu 3.577 de morti incepand din 2004, dintre care 884 sunt civili.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri