Banca Centrala a Rusiei va ridica restrictiile monetare la 1 iulie, aceasta decizie conducand la o convertibilitate a rublei, informeaza Rompres. Decizia, initial programata pentru 1 ianuarie 2007, a fost anuntata de presedintele Vladimir Putin.

Banca a informat ca va renunta la a mai stipula necesitatea unor rezerve mandatorii de 7,5 la suta pentru detinatorii nerezidenti de datorii suverane. Banca va renunta, de asemenea, la obligativitatea impusa cetatenilor de a pastra profiturile de pe urma vanzarii debitelor suverane temporar in conturi speciale in ruble, inainte de convertirea rublelor in devize straine.

Analistii estimeaza ca aceasta miscare sa faca piata interna rusa a debitelor mai atractiva pentru investitorii straini. De asemenea, analistii estimeaza ca decizia sa aiba un imediat impact asupra cursului de schimb al rublei, pe care Banca Centrala a Rusiei il reglementeaza zilnic, prin licitatii.

Afluxul de investitii straine in Rusia, in anul 2005, a fost de 26,8 miliarde de dolari, volumul cumulat al investitiilor din economia rusa ridicandu-se la 96 miliarde dolari, anul trecut, a declarat ministrul adjunct al Dezvoltarii Economice si Comertului, Chiril Androssov.

Produsul Intern Brut al Rusiei s-a majorat cu 6%, in anul 2005, timp in care inflatia a ajuns la 10,9 procente, a declarat Vladimir Sokolin, presedintele Serviciului Federal Rus de Statistica. Rata inflatiei de anul trecut este cea mai scazuta din ultimii sapte ani. Rata de crestere a investitiilor in capitalurile fixe se estimeaza ca va depasi 10%, in timp ce media veniturilor populatiei a sporit cu 8,3%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Taxele secera economia Rusiei: exporturile de grau, injumatatite
Setari Cookie-uri