China va construi in apropierea capitalei bieloruse Minsk un oras industrial, cu o suprafata de peste 100 de kilometri patrati si suficiente locuinte pentru 155.000 de persoane, cu scopul de a crea o punte de export catre UE si Rusia pentru companiile chineze, potrivit Bloomberg.

Presedintele bielorus Aleksandr Lukasenko a alocat suprafata necesara, situata in jurul aeroporului international de la Minsk, potrivit unor oficiali bielorusi si chinezi, citati de Bloomberg.

Parcul industrial gigant va fi situat pe traseul autostrazii M1, care face legatura intre Moscova si Berlin via Belarus si Polonia. O linie feroviara de mare viteza va face legatura intre centrul orasului si aeroport.

Necesitatile de energie ale noului oras vor fi asigurate de prima centrala nucleara din Belarus, care va fi construita de Rusia pana in anul 2018, investitie estimata la 10 miliarde de dolari.

Prima etapa a constructiei se va incheia in 2020, iar urmatoarea faza va dura inca 10 ani.

Lukasenko, aflat la putere de aproximativ doua decenii, apeleaza astfel la China pentru a revigora economia, cu un PIB de 60 miliarde de dolari. Belarus a avut nevoie in ultimii 4 ani de imprumuturi de urgenta in valoare de de 6,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International si Rusia.

China va dobandi astfel acces la un centru de productie situat la 270 de kilometri de Polonia si Lituania, state membre UE, in timp ce comertul cu Rusia si Kazahstan este scutit de taxe datorita uniunii vamale a celor doua tari cu Belarus.

Totodata, producatorii chinezi vor avea aces la o forta de munca bine educata, insa la costuri reduse. Salariul mediu din Belarus este de 560 de dolari pe luna, jumatate fata de nivelul din Polonia.

"Este un proiect unic. Nimeni nu va mai putea construi in Europa un asemenea parc industrial. Infrastructura este atat de puternica", a declarat pe 17 mai, la televiziunea de stat din Belarus, ambasadorul chinez la Minsk Gong Jianwei.

Lukasenko a incercat in ultimii ani sa-si consolideze relatiile cu parteneri din afara fostei Uniuni Sovietice si sa-si reduca dependenta de Rusia, dupa intensificarea sanctiunilor SUA - UE asupra sa si a altor oficiali bielorusi dupa alegerile din 2010, in urma carora mai multi adversari politici au fost inchisi.

Regimul de la Minsk a devenit si mai izolat in ultimii 2 ani, dupa moartea a doi dintre putinii sustinatori ai sai pe scena mondiala, respectiv fostul lider libian Muammar Qaddafi si a fostului presedinte al Venezuelei Hugo Chavez.

China, care a incheiat in 2009 cu Belarus un acord de schimb de moneda de 3 miliarde de dolari pentru a intari comertul dintre cele doua tari, va finanta orasul industrial cu imprumuturi cu dobanda scazuta, atat timp cat jumatate din investitie va fi cheltuita pe materiale, tehnologie si angajati chinezi, potrivit lui Kirill Koroteev, fost ministru de Economie in Belarus, care a fost numit de Lukasenko responsabil de partea bielorusa a proiectului.

Koroteev este director general adjunct al Industrial Park Development Co., detinuta in proportie de 60% de o divizie a gruplui chinez China National Machinery Industry Corp., restul actiunilor fiind in proprietatea guvernului de la Minsk.

Mai multe banci chineze au confirmat deja ca vor finanta proiectul, potrivit unui reprezentant al Ambasdei Chinei la Minsk.

Nu numai companiile chineze vor fi eligibile pentru reducerile de taxe oferite operatorilor din viitorul parc industrial. Orice firma care se angajeaza la investitii de cel putin 5 milioane de dolari si lucreza intr-o "sfera avansata", precum biomedicina sau electronicele, va fi scutita de taxe pe profit si proprietate timp de 10 ani, iar in urmatorii 10 va plati jumatate din impozitele cuvenite.

China incearca de mai multi ani sa stabileasca un centru de productie in UE. Discutiile cu Bulgaria pentru un parc industrial similar celui care va fi construit in Belarus, dar mult mai mic, incepute in 2010, au inghetat dupa schimbari la conducerea ambelor tari.

Fostul premier chinez Wen Jiabao a participat in luna aprilie a anului trecut, la Varsovia, la o intalnire cu mai multi lideri din Europa Centrala si de Est, carora le-a prezentat un program cu 12 masuri pentru imbunatatirea relatiilor cu China. Unul dintre puncte viza construirea unui parc industrial chinez in fiecare tara, potrivit unui oficial bulgar citat de Bloomberg.

Analistii sunt sceptici.

"Autoritatile bieloruse vor, cu o oarecare naivitate, sa transforme tara intr-un bastion al Chinei in Europa. Acest obiectiv va fi complicat atat timp cat Belarusul are relatii tensionate cu Vestul. In timp ce Belarus se imprumuta, China face bani", comenteaza nu analist de la Institutul Bielorus pentru Studii Strategice, grup independent de cercetare cu sediul la Vilnius, Lituania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cum îți deschizi o florărie: investiție și plan de afaceri
Setari Cookie-uri