Profitul NBG a crescut cu 59%

Profitul net al National Bank of Greece a crescut in primul trimestru cu 59%, peste estimarile analistilor, in urma dezvoltarii pietelor creditelor de consum, atat pe plan local, cat si in strainatate, transmite Reuters.
NBG a anuntat, ieri, un profit net de 250,2 milioane de euro (321 milioane dolari) aferent primelor trei luni ale anului, superior estimarilor analistilor, de 223,4 milioane de euro.

Avansul profitului fata de ultimul trimestru al anului trecut a fost de 28%. "Performanta a fost realizata in pofida faptului ca activitatile din primele trei luni ale anului sunt mai reduse decat in celelalte trimestre", a declarat directorul executiv Takis Arapoglou, adaugand ca operatiunile din sud-estul Europei au o pondere de 10% in profitul NBG. Actiunile bancii erau cotate insa, la ora 9.45 GMT, in scadere cu 3%, la 32 de euro pe unitate, investitorii fiind dezamagiti de profitul net obtinut din dobanzi, situat sub previziuni.

Profitul din dobanzi, sub asteptari

Avansul profitului net din dobanzi a fost de 13%, la 427,7 milioane de euro, sub previziunile analistilor, de 442 de milioane de euro. Imprumuturile acordate au urcat cu 17%, la 31,5 miliarde de euro, in timp ce creditele de retail au avansat cu 28%, reprezentand 62% din total, comparativ cu ponderea de 57%, in perioada similara a anului trecut.

Creditele ipotecare au consemnat cel mai rapid avans, de 31%, urmate de imprumuturile de consum si prin carduri de credit, cu 21%. Imprumuturile acordate de NBG in Europa de Sud-Est s-au apreciat cu 40%. NBG desfasoara activitati in Romania, Bulgaria, Serbia si Albania si a incheiat recent un acord pentru preluarea Finansbank din Turcia.
Grupul, cu o valoare de piata de 11,2 miliarde de euro, va face o emisiune de actiuni in valoare de trei miliarde de euro pentru finantarea achizitiei Finansbank, urmand sa solicite acordul actionarilor la 1 iunie. NBG a preluat in 2003 Banca Romaneasca.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Provizioanele au “mușcat” serios din profitul ING România în primul trimestru
Setari Cookie-uri