Letonia ar putea amana cu doi ani data preconizata pentru trecerea la moneda euro, de la 1 ianuarie 2008, cum preconiza initial la 1 ianuarie 2010, a anuntat miercuri prim-ministrul leton Aigars Kalvitis, citat de Rompres. "Daca tarile membre din Europa Centrala isi vor fixa drept obiectiv anul 2010, nu cred ca tarile baltice ar trebui sa faca exceptie", a declarat premierul leton intr-un interviu acordat postului de televiziune LNT.

in plus, Aigars Kalvitis a fost de parere ca toate cele trei tari baltice, Letonia, Lituania si Estonia, ar trebui sa adopte simultan moneda euro. "Suntem o regiune economica unica si cred ca ar fi mai costisitor si nerezonabil sa trecem la euro in mod separat", a apreciat Kalvitis.

Pana acum, autoritatile letone au afirmat in repetate randuri ca ar dori sa treaca la euro incepand cu data de 1 ianuarie 2008. insa acest obiectiv este in pericol sa fie abandonat avand in vedere ca in ultimul an Letonia a inregistrat o rata a inflatiei de sapte procente, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana.

Estonia si Lituania, tarile vecine Letoniei, doresc in continuare sa adere la zona euro incepand cu 1 ianuarie 2007. insa nici aceste doua tari nu au putut respecta limitele fixate la capitolul inflatie, atat Comisia Europeana cat si Banca Central Europeana solicitandu-le sa respecte absolut toate conditiile inainte de a se alatura zonei euro.

Rata inflatiei nu este decat unul dintre cele cinci criterii a caror respectare este obligatorie pentru orice tara membra UE care doreste sa treaca la moneda euro. Inflatia nu trebuie sa fie mai mare cu 1,5 puncte fata de media inflatiei inregistrata in 12 luni de primele trei tari din UE. in luna martie, plafonul era de 2,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri