Guvernul american a piratat companiile de telefonie mobila chineze pentru a obtine milioane de mesaje text, a afirmat fostul agent CIA Edward Snowden intr-un articol publicat sambata de cotidianul din Hong Kong South China Morning Post, citat de AFP.

Statele Unite au piratat de asemenea prestigioasa universitate Tsinghua de la Beijing si operatorul de fibra optica pentru Asia-Pacific Pacnet, conform lui Snowden, citat de jurnal.

Fostul agent CIA si fost consultant al Agentiei de securitate nationala (NSA) americana s-a refugiat la Hong Kong dupa de a divulgat programe americane de supraveghere a comunicatiilor, ceea ce i-a adus o inculpare vineri pentru spionaj in Statele Unite, relateaza Mediafax.

"NSA face tot felul de lucruri, precum piratarea companiilor de telefonie mobila chineze pentru a fura toate SMS-urile voastre", a declarat Snowden intr-un fragment dintr-un interviu datat 12 iunie, pasaj ce figureaza intr-un articol al South China Morning Post publicat sambata de acest cotidian pe site-ul sau de internet.

Snowden "afirma ca are dovezi pentru declaratiile sale" indica cotidianul, fara a cita documente care sa justifice acuzatiile.
Conform statisticilor oficiale citate de jurnal, chinezii au schimbat aproape 900 de miliarde de mesaje text in 2012, adica cu 2,1 la suta mai mult ca in 2011.

Articolul nu divulga cum presupusa piratare a avut loc, insa arata ca expertii chinezi in securitate informationala sunt ingrijorati de mai mult timp de atacuri "clandestine" realizate cu echipamente straine.

In acelasi articol, Snowden mai afirma ca universitatea Tsinghua din Beijing, institutie prestigioasa care numara printre absolventii sai pe actualul presedinte chinez Xi Jinping si fostul presedinte Hu Jintao, a fost tinta unei piratari masive din partea Statelor Unite.

Aceasta universitate gazduieste principalele retele prin intermediul carora pot avea acces la date pe Internet milioane de chinezi. Conform lui Snowden, citat de cotidian, piratarea acestei institutii era inca in curs in ianuarie.

De asemenea, tot conform informatiilor furnizate de Snowden cotidianului din Hong Kong, NSA a atacat in 2009 firma Pacnet, proprietara uneia dintre cele mai mari retele de fibra optica din regiunea Asia-Pacific.

Pacnet, instalata la Hong Kong si Singapore, detine 46.000 de kilometri de fibra optica si opereaza in 13 tari, conform site-ului de Internet al acestei firme.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Topul celor mai scumpe orase din lume in 2019