Franta este decisa sa adopte toate masurile necesare asigurarii dezvoltarii energiei solare si de a limita intarzierea in acest domeniu in raport cu vecinii sai europeni, informeaza Rompres. "Frata a dat mijloacele de a crea o adevarata filiera de energie solara", a estimat Nelly Olin, ministrul Ecologiei, la inaugurarea "scolii Prietenilor Soarelui din Chambry" (centru-est), unica in Franta pentru formarea profesionala calificata in instalarea sistemelor solare.

Piata energiei solare a inceput in anul 2000 in Franta odata cu lansarea "planului solar", sustinut de subventionarea instalatiilor. Dar adevaratul avant al acestei piete de energie nu s-a facut simtit decat in 2005. "Am cunoscut o adevarata explozie a producerii energiei solare termice in 2005", a subliniat Michele Papparlado, presedintele Agentiei de dezvoltare si de cercetare a energiei (Ademe).

Stimulata de diverse ajutoare guvernamentale, piata franceza a inregistrat in 2005 o crestere de 134%, cea mai puternica din toate tarile europene, cu 121.000 mp de captatoare solare instalate in 2005, fata de 55.000 mp in 2004. Aceasta crestere este explicata in egala masura prin fiabilitatea parcului instalat: 274.000 mp de instalatii captatoare in Franta fata de 5,6 milioane in Germania, 2,8 milioane in Grecia si 2 milioane in Austria.

Ca volum, cresterea pietei franceze nu ajunge decat pe locul patru in Europa, in urma Germaniei, campioana sectorului, cu 950.000 mp de captatori instalati in 2005, Austria (233.000mp) si Grecia (220.000mp). "Avem zece ani intarziere fata de Germania", recunoaste Jean-Louis Bal, directorul pentru energii regenerabile la Ademe. Dar "putem sa-i recuperam pana in 2010, prin instalarea 1-2 milioane de mp de
captatori pe an", a adaugat el.

Alte tari fac de asemenea investitii in sectorul energiei solare: China a instalat intre 18 si 20 milioane de metri patrati de captatori solari termici in 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri