[UPDATE] SUA au ordonat evacuarea ambasadei lor din Cairo

Departamentul de Stat al Statelor Unite a ordonat miercuri evacuarea majoritatii personalului de la ambasada americana din Cairo, Egipt, la cateva ore dupa demiterea presedintelui Morsi de catre armata, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Intr-un avertisment adresat calatorilor, "Departamentul de Stat a ordonat personalului diplomatic american neesential si familiilor lor sa paraseasca Egiptul din cauza tulburarilor politice si sociale", care "s-ar putea agrava in viitorul apropiat".
De asemenea, Departamentul de Stat i-a sfatuit pe toti "americanii sa-si amane calatoriile in Egipt", iar celor care traiesc in tara, sa-l paraseasca.

[UPDATE]
Presedintele egiptean inlaturat de la putere de armata, Mohamed Morsi, a fost transferat singur la Ministerul Apararii, a anuntat joi dimineata un oficial al Fratilor Musulmani, din care provine acesta, relateaza AFP. "Morsi a fost separat de echipa sa si dus la Ministerul Apararii", a declarat Gehad al-Haddad, un oficial din cadrul confreriei.

In acest context, Morsi ar fi fost plasat in arest la domiciliu.

Reuniune de urgenta a liderilor militari din Egipt

Sefii armatei egiptene s-au reunit, miercuri, de urgenta, la cateva ore dupa ce presedintele islamist Mohamed Morsi a refuzat orice plecare anticipata de la putere, asa cum ii cer manifestantii, a declarat pentru AFP o sursa apropiata armatei.

Aceasta reuniune are loc in timp ce armata, intr-o declaratie difuzata luni la ora 16.30 (17.30 ora Romaniei), i-a dat presedintelui un ultimatum de 48 de ore pentru a "raspunde revendicarilor poporului", altfel va prezenta o "foaie de parcurs" pentru iesirea din criza, noteaza Mediafax.

"Au loc discutii cu privire la detaliile foii de parcurs", a precizat sursa pentru AFP.

La inceputul reuniunii, sefii militari au jurat sa apere Egiptul cu pretul vietii.

Citeste si:

"Juram in fata Domnului ca ne vom sacrifica sangele pentru Egipt si poporul sau, impotriva tuturor (gruparilor) teroriste, extremiste si ignorante", au afirmat ei in cadrul unei depuneri de jurmamant conduse de seful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi, potrivit sursei.

Elemente ale "foii de parcurs" au fost publicate miercuri de cotidianul guvernamental al-Ahram, fiind sugerata o perioada de tranzitie sub atenta supraveghere a armatei.

Proiectul, potrivit publicatiei, prevede nominalizarea unui consiliu prezidential, format din trei persoane si condus de presedintele Curtii Constitutionale.

Armata a suspendat Constitutia

Armata egipteana impreuna cu opozitia anunta suspendarea Constitutiei si convocarea de alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate. Anuntul a fost facut de seful Statului Major al armatei egiptene, generalul El-Sisi, conform Mediafax.

Armata a decis suspendarea Constitutiei si organizarea de alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate. Seful Curtii constitutionale din Egipt, Maher El-Beheiri, va prelua, in mod tranzitoriu, presedintia tarii.

Un consiliu consultativ civil va fi format pentru elaborarea unei noi Constitutii. Din aceasta structura ar urma sa faca parte reprezentantii tuturor fortelor politice din Egipt.


Live Video streaming by Ustream