Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, si presedintele Nacaraguei, Daniel Ortega, au anuntat vineri ca sunt dispusi sa ii ofere azil informaticianului american Edward Snowden, cautat de administratia Statelor Unite pentru spionaj, relateaza AFP.
Nicolas Maduro a anuntat, vineri, in cursul celebrarii zilei independentei Venezuelei, ca ii va acorda "azil umanitar tanarului Snowden pentru a-l proteja de persecutia celui mai puternic imperiu din lume, care s-a dezlantuit asupra lui", noteaza Mediafax.

"Suntem deschisi si respectam dreptul de azil si este clar ca, daca circumstantele o vor permite, il vom primi pe Snowden cu mare placere si ii vom oferi azil aici, in Nicaragua", a declarat, la randul sau, Daniel Ortega, care a confirmat ca a primit o cerere din partea lui Snowden la ambasada tarii sale din Moscova.

Anunturile celor doi sefi de stat au fost facute in aceeasi zi in care Wikileaks a anuntat pe contul sau de Twitter ca Edward Snowden, care a trimis cereri in 21 de tari, a "solicitat azil in alte sase tari".

Site-ul fondat de Julian Assange a refuzat sa divulge pentru moment numele capitalelor respective, "de teama unei tentative de ingerinta a Statelor Unite".

Situatia refugiatului este insa din ce in ce mai dificila, apreciau vineri analistii la Moscova.

"Riscul de a-l vedea pe Snowden blocat la Moscova pentru o perioada nedeterminata este din ce in ce mai mare", aprecia Maria Lipman, de la organizatia din Moscova a Centrului Carnegie.

Fugarul american a depus, la inceputul saptamanii, cereri de azil in 21 de tari, dar Franta si Italia au anuntat joi ca nu i-l vor acorda, la fel ca Germania, Brazilia, Norvegia, India, Polonia, Islanda, Austria, Finlanda, Olanda si Spania.

La randul sau, diplomatia rusa a evitat subiectul, refuzand sa comenteze un caz din ce in ce mai deranjant.

"Nu avem alte comentarii pe aceasta tema", a raspuns purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Aleksandr Lukasevici, in cadrul unei intalniri saptamanale cu presa.

Cu o zi inainte, adjunctul ministrului de Externe Serghei Riabkov a reiterat ca Moscova nu va putea sa influenteze cu nimic soarta tanarului, care a renuntat la cererea de azil in Rusia dupa ce presedintele Vladimir Putin i-a cerut sa puna capat dezvaluirilor care "afecteaza" Statele Unite.

Informaticianul, aflat la originea dezvaluirilor privind programul american secret de supraveghere a comunicatiilor internationale, a fost in centrul unui scandal diplomatic la inceputul saptamanii.

Intors, marti, dintr-o vizita la Moscova, presedintele bolivian Evo Morales, care s-a declarat dispus sa il primeasca pe tanar in tara sa daca acesta va cere azil, si-a vazut avionul constrans sa faca o escala de 13 ore la Viena, dupa ce mai multe tari europene, care il suspectau ca il transporta la bord pe Snowden, i-au refuzat permisiunea de a survola spatiul lor aerian.

Joi, seful statului bolivian a acuzat Washingtonul ca a facut presiuni asupra Frantei, Spaniei, Portugaliei si Italiei, care i-au interzis survolul, si a amenintat cu inchiderea ambasadei Statelor Unite in La Paz.

Bolivia, sustinuta de unii dintre aliatii sai traditionali (Ecuador, Surinam, Argentina, Uruguay si Venezuela), a cerut sa i se prezinte scuze publice si explicatii.

Intr-o declaratie comuna, aceste tari membre al Uniunii natiunilor sud-americane (UNASUR, formata din 12 tari) au subliniat ca "ofensa" suferita de Morales in Europa nu este numai un afront personal, ci constituie o agresiune pentru toata America Latina.

Moscova a condamnat, joi, atitudinea Frantei, Spaniei si Portugaliei, considerand ca aceasta nu poate "fi considerat deloc drept un act amical fata de Bolivia, precum si fata de Rusia".

Parisul si-a exprimat "regretele" miercuri, adaugand ca nu stia, in momentul faptelor, ca presedintele bolivian se afla la bordul acestui avion.
Ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Garcia Margallo, a cerut, vineri, detensionarea relatiilor diplomatice.

"Reactia tuturor tarilor europene, care au adoptat masuri, bune sau rele, s-a bazat pe informatia pe care am primit-o", potrivit careia Edward Snowden se afla la bordul auvionului, a pledat el.

In Franta, acest episod a generat critici vehemente din partea opozitiei, care a acuzat Guvernul ca s-a pliat pe vointa Statelor Unite.

In paralel, influentul cotidian Le Monde a acuzat serviciile secrete franceze ca desfasoara ele insele o supraveghere electronica la scara mare.

Cazul a generat probleme in relatiile dintre Uniunea Europeana si Statele Unite.

Publicarea, la sfarsitul saptamanii trecute, a unor noi informatii despre spionarea comunicatiilor Uniunii Europene de catre Washington a provocat furia europenilor, Franta si Germania amenintand cu intarzierea negocierilor privind un acord de liber schimb cu Statele Unite.

In cele din urma, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a anuntat ca negocierile vor fi lansate la 8 iulie, dar ca, in paralel, grupurile de lucru vor trebui sa clarifice amploarea spionajului practicat de americani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri