Tarile occidentale, care s-au aratat indignate de spionajul practicat de Agentia Nationala de Securitate (NSA) americana, coopereaza de fapt cu aceasta de multa vreme, a explicat fostul consultant american Edward Snowden intr-un interviu acordat cotidianului german Der Spiegel, citat de AFP.
Spionii NSA "lucreaza mana in mana cu germanii si majoritatea altor state occidentale", a declarat el in acest interviu realizat, inaintea dezvaluirilor sale, de un expert in criptografie american, Jacob Appelbaum, si realizatoarea de documentare Laura Poitras, si publicat duminica.

De exemplu, in ceea ce priveste cooperarea intre NSA si serviciile de informatii germane, Snowden a declarat ca NSA le furniza germanilor "instrumente de analiza" pentru informatiile ce treceau prin Germania si veneau din regiuni ca Orientul Mijlociu, noteaza Mediafax.

Parteneriatul intre NSA si celelalte tari este conceput astfel incat sa "protejeze liderii politici de indignarea publica", daca "modul in care acestia incalca normele vietii private in lume" este dat publicitatii, a declarat el.

Snowden este in prezent blocat de doua saptamani in zona de tranzit a aeroportului Seremetievo din Moscova si a cerut azil in 21 de tari, dintre care majoritatea au refuzat. Trei tari latino-americane, Venezuela, Nicaragua si Bolivia s-au declarat dispuse sa il primeasca pe teritoriul lor.

Dar numeroase incertitudini planeaza asupra modului in care fugarul, cautat pentru spionaj de Washington si invizibil de la plecarea sa din Hong Kong la 23 iunie, ar putea sa ajunga in tara respectiva.

Dezvaluirile lor, printre care faptul ca NSA si-a spionat aliatii europeni, au fost primite cu indignare de sefii statelor occidentale si ameninta discutiile care se deschid luni asupra unei zone de liber-schimb intre Europa si Statele Unite.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri