Euro, aproape de 1,30 dolari

Moneda euro a ajuns aproape de pragul de 1,30 dolari, luni dimineata, pe pietele de schimb, cel mai inalt nivel de un an incoace, informeaza Rompres.

Deviza europeana a atins 1,2979 dolari, la 7,30 GMT, putin peste valoarea de 1,2957 dolari din 11 mai. Este cel mai tare euro din 5 mai 2005.

Dolarul a scazut mai ales ca urmare a faptului ca piata muncii din Statele Unite ale Americii a creat doar 75.000 de noi locuri de munca in luna mai. in luna aprilie, economia americana a generat 138.000 de noi locuri de munca, in scadere fata de martie, cand s-au facut 200.000 de angajari.

Factorii favorabili cresterii monedei euro in raport cu dolarul au fost si majorarea din luna mai a ratei dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene, revigorarea cresterii economice europene, cresterea indicilor de incredere in mediul de afaceri si in economie, precum si lichiditatea actuala a dolarului.

Unii economisti vad ca pe un prag de nedepasit valoarea de cinci la suta la suta a ratei dobanzii de referinta a Federal Reserve, in timp ce rata dobanzii de referinta a BCE ar mai putea fi ridicata cu peste 2,50 sau chiar cu 3,50 la suta, pana la finele anului curent, sustin analisti economici citati de AFP.

Consiliul de politica monetara al Federal Reserve a ridicat, in 9 mai, rata dobanzii de referinta cu 0,25 procente, pana la cinci procente, cea mai mare din ultimii cinci ani, sugerand ca ar putea interveni o pauza pentru cresterea ratei la intrunirea din iunie.

AFP comenteaza ca exista diferente cu privire la ce va face institutia condusa de Ben Bernanke pana la finele anului. in timp ce unii mizeaza pe o crestere a dobanzilor pana la nivelul de 5,50 de procente, alti cred ca evolutia economiei americane ii va convinge pe sefii de la Fed ca nu mai este nevoie de o noua majorare a dobanzilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Peste 500 de branduri boicotează Facebook, inclusiv Unilever și Coca Cola
Setari Cookie-uri