Yoshiaki Murakami, mare om de afaceri si gestionar de fonduri nipon, actionar principal la Nippon Broadcasting Systems (NBS), ar putea fi arestat pentru "insider trading", mai precis de tranzactii bursiere in timp ce detinea informatii confidentiale, informeaza Financial Times.

Murakami, fost mare birocrat guvernamental, apoi presedinte al Fondului MAC Asset Management, cunoscut mai ales ca Fondul Murakami, a admis ca stia, in timp ce tranzactiona actiuni NBS, ca Livedoor, grupul de servicii internet, intentiona sa cumpere cel putin cinci procente din NBS, fapt care sub legislatia nipona se constituie in "insider trading".

"Sunt un investitor profesionist, dar realizez ca am facut o greseala", a declarat Murakami, in varsta de 46 ani, actualmente proprietar al unor active in valoare de aproximativ 400 miliarde yeni (3,6 miliarde dolari).

Investitorul nipon s-a retras din investitii si nu intentioneaza a se intoarce in acest domeniu. Executivii Livedoor i-au spus acestuia, in noiembrie 2004, ca vor sa achizitioneaza un mare pachet de actiuni din NBS. La acel timp, fondul Murakami cumpara inca actiuni NBS, avand pe atunci 10 procente. Grupul de servicii de internet a surprins piata bursiera in luna februarie a anului trecut cand a dezvaluit ca a achizitionat un pachet de 35 la suta din NBS-ul nipon.

Fondul Murakami a continuat sa tranzactioneze actiuni NBS, cum a facut si pana atunci, chiar si dupa ce a a fost informat de executivii de la Livedoor despre intentiile lor de preluare a NBS. Participatia Livedoor in NBS a crescut rapid de la 5,4 procente la 35 procente. Se presupune ca Murakami Fund a vandut o parte a actiunilor sale catre Livedoor, incasand castiguri serioase.

"Nu am incercat sa profitam", a declarat Murakami.

Murakami a avut legaturi stranse cu Takafumi Horie, fondatorul si fostul presedinte executiv al Livedoor, care a fost arestat pentru frauda contabila si care acum asteapta procesul.

Faptul ca Fondul Murakami a fost implicat in "insider trading" va crea ingrijorari printre fondurile de pensii din Statele Unite ale Americii, dar si printre marile institutii nipone care au investit in respectivul fond.

Fondul Murakami este sub cercetarea media pentru acumularea a 47 procente din principala companie nipona feroviara Hanshin Electric Railway Co.

Pedeapsa pentru "insider trading" poate aduce pana trei ani de inchisoare si o amenda de pana la trei milioane yeni (26.860 dolari sau 22.380 euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri