Polonia vrea sa creasca deficitul bugetar din acest an cu aproape 5 miliarde de dolari, pentru a compensa scaderea veniturilor statului ca urmare a incetinirii cresterii economice.

Deficitul bugetar ar creste astfel cu 16 miliarde de zloti (aproape 5 miliarde de dolari), la 51,6 miliarde de zloti (15,8 miliarde de dolari), anunta Mediafax.

Economia ploneza este singura din UE care a rezistat crizei fara sa intre in recesiune, in timp ce guvernul de la Varsovia a fost apreciat pentru controlul strict al cheltuielilor si indatorarii. Aceasta politica a devenit greu de sustinut, dupa ce economia aproape a intrat in recesiune la ineputul anului, potrivit New York Times.

Guvernul are nevoie de un deficit bugetar mai mare, intrucat proiectiile autoritatilor arata ca veniturile statului vor fi in acest an mai mici cu 24 miliarde de zloti fata de nivelul estimat anterior, a declarat premierul polonez, Donald Tusk.

"Trebuie sa decidem cum sa acoperim acest deficit. Am fi dispusi sa crestem deficitul bugetar cu circa 16 miliarde de zloti si sa taiem cheltuielile din ministere cu 8,5-8,6 miliarde de zloti", a spus Tusk intr-o conferinta de presa.

Cresterea economica anuala a Poloniei a incetinit la 0,5% in acest an, fata de 3,5% in aceeasi perioada a anului trecut, iar prognoza guvernului pentru intregul an, de 1,5%, este considerata de multi analisti ca fiind prea optimista.

Inainte ca guvernul sa poata pune in practica planul de crestere a deficitului, parlamentul trebuie sa amendeze legea finantelor publice.

Polonia a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 3,9% din PIB, iar anterior planurilor prezentate de guvern, tinta pentru acest an se situa la 3,5% pentru anul in curs, la o crestere economica estimata la 1,5%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si