FMI: Cresterea economica a Letoniei trebuie incetinita

Fondul Monetar International (FMI) a indemnat, marti, Letonia sa-si incetineasca ritmul de crestere economica, pentru a impiedica astfel o eventuala supraincalzire a economiei

"Letonia trebuie sa-si incetineasca cresterea economica pentru a pune bazele unei cresteri durabile pe termen mediu", a declarat directoarea misiunii FMI in Letonia, Rachel Van Elkan. Pe fondul aderarii Letoniei la Uniunea Europeana in mai 2004, Letonia a inceput sa inregistreze in ultima vreme o crestere puternica a cererii interne, insa economia tarii a devenit mai vulnerabila in anumite sectoare, a apreciat oficialul FMI, citat de Rompres.

Printre indicatorii economici urmariti cu ingrijorare de FMI se numara deficitul bugetar important, cresterea indatorarii externe, cresterea salariilor si a preturilor, precum si cresterea pretului caselor, asociata cu o multiplicare a tranzactiilor in valuta straina fara garantii impotriva riscurilor.

Van Elkan a recomandat autoritatilor de la Riga sa ia masuri pentru a limita cresterea creditarii, sa consolideze reglementarea sectorului bancar si sa faca exporturile letone mai competitive. In plus, oficialul FMI a recomandat amanarea datei la care ar urma sa fie adoptata reducerea impozitului pe venit, precum si introducerea unei taxe pe tranzactiile imobiliare.

Anul trecut, Produsul Intern Brut (PIB) al Letoniei a crescut cu 10,2 procente, cea ce reprezinta cel mai ridicat ritm de crestere economica inregistrat de Letonia de la declararea independentei in 1991. In ultimul trimestru al anului trecut PIB-ul Letoniei a crescut chiar cu 10,5 procente comparativ cu perioada similara a lui 2004. Cu toate acestea, in luna aprilie 2006 Letonia a inregistrat o rata a inflatiei de 6,1 procente.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Povestea unui business moldovenesc care a lasat Rusia pentru Europa
Setari Cookie-uri