Fondul Monetar International (FMI) a indemnat, marti, Letonia sa-si incetineasca ritmul de crestere economica, pentru a impiedica astfel o eventuala supraincalzire a economiei
"Letonia trebuie sa-si incetineasca cresterea economica pentru a pune bazele unei cresteri durabile pe termen mediu", a declarat directoarea misiunii FMI in Letonia, Rachel Van Elkan. Pe fondul aderarii Letoniei la Uniunea Europeana in mai 2004, Letonia a inceput sa inregistreze in ultima vreme o crestere puternica a cererii interne, insa economia tarii a devenit mai vulnerabila in anumite sectoare, a apreciat oficialul FMI, citat de Rompres.

Printre indicatorii economici urmariti cu ingrijorare de FMI se numara deficitul bugetar important, cresterea indatorarii externe, cresterea salariilor si a preturilor, precum si cresterea pretului caselor, asociata cu o multiplicare a tranzactiilor in valuta straina fara garantii impotriva riscurilor.

Van Elkan a recomandat autoritatilor de la Riga sa ia masuri pentru a limita cresterea creditarii, sa consolideze reglementarea sectorului bancar si sa faca exporturile letone mai competitive. In plus, oficialul FMI a recomandat amanarea datei la care ar urma sa fie adoptata reducerea impozitului pe venit, precum si introducerea unei taxe pe tranzactiile imobiliare.

Anul trecut, Produsul Intern Brut (PIB) al Letoniei a crescut cu 10,2 procente, cea ce reprezinta cel mai ridicat ritm de crestere economica inregistrat de Letonia de la declararea independentei in 1991. In ultimul trimestru al anului trecut PIB-ul Letoniei a crescut chiar cu 10,5 procente comparativ cu perioada similara a lui 2004. Cu toate acestea, in luna aprilie 2006 Letonia a inregistrat o rata a inflatiei de 6,1 procente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri