Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale americane (Fed), a infiorat luni pietele cu un avertisment de crestere a inflatiei in Statele Unite, avertisment ce a fost interpretat de catre investitori ca semn al unei noi majorari a dobanzii de referinta, informeaza Reuters. Principala cauza a cresterii inflatiei, a subliniat Bernanke, ramane cresterea preturilor la energie. Daca piata americana a raspuns insa cu prudenta la avertismentul lui Bernanke, asteptand noi indicii asura politicii monetare, Bursele mondiale par sa fi fost extrem de afectate.
Majoritatea Burselor din zona Asia Pacific au intrat in scadere ieri: Bursa de la Bombay a pierdut 2,1% la 05H00 GMT, trecand sub pragul psihologic de 10.000 de puncte. Indicele Nikkei de la Bursa din Tokyo a terminat la randul sau sedinta intr-o puternica scadere de 1,82% (-283,45 pana la 15.384,86 puncte). In zona Pacific, Bursa din Sydney a inchis cu o pierdere de 1,64%, iar Wellington cu 1,07%. Wall Street a incheiat luni cu o scadere de 1,77%, iar Nasdaq cu 2,24%, imediat in urma discursului lui Ben Bernanke.

Scadere si in Europa

Afirmatiile lui Bernanke s-au repercutat si asupra pietei de capital europene, care, in aceste zile, se afla si sub presiunea intalnirii ministrilor de Finante din zona euro. Inca de la primele ore ale diminetii, indicele FTSEurofirst scazuse cu cu 1,2%, la 1.290,5 puncte, DAX scazuse cu 1% la 5.565,40%, iar CAC40 cu 1,5%, la 4.840,16 puncte.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Pe drumul emergentei
Setari Cookie-uri