Invinovatirea unor persoane pentru criza bancara este o atitudine de "multime pusa pe linsaj", a declarat arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, adaugand ca ii compatimeste intr-o oarecare masura pe directorii de banci aflati in aceasta postura, scrie Mediafax.

Chiar daca sefii bancilor nu pot fi trasi la raspundere pentru criza bancara, sunt vinovati ca au evitat responsabilitatea asigurandu-se ca nu stiu ce se intampla in propriile banci, a spus Welby, potrivit postului BBC Radio 4, citat de cotidianul The Guardian. Arhiepiscopul, fost director al unei companii petroliere inainte de a deveni preot, este in prezent si membru in comisia pentru standarde bancare a Parlamentului de la Londra.

"Cu siguranta unul dintre trendurile foarte nefericite, ca sa fim indulgenti, este ca in cadrul unor companii de servicii financiare exista o politica clara de a nu spune lucruri directorilor de top. Se asigurau ca nu le sunt aduse la cunostinta informatii, pentru ca astfel putea afirma ca nu au avut cunostinta de situatie, iar asta este inacceptabil. (...) Dar treaba asta de a spune ca un singur individ poarta toata vina, pare a fi o atitudine de multime pusa pe linsaj", a spus Welby.

Arhiepiscopul a vorbit la BBC Radio 4 despre sectorul bancar pentru prima data dupa ce comisia din care face parte a publicat in iunie un raport critic privind industria bancara. Comisia a facut peste 80 de recomndari, iar sefii bancilor au fost acuzati ca au evitat responsabilitatea si au inchis ochii la ce se intampla.

Welby a declarat BBC ca ii compatimeste putin pe directorii de banci si a admis ca nu este sigur ca s-ar fi comportat altfel daca ar fi fost in locul lor. De asemenea, arhiepiscopul de Canterbury a descris tensiunile dintre propria credinta si mediul de afaceri in perioada cand lucra ca director la o companie petroliera, inainte de deveni preot.

Inainte de a intra in randul clerului, Welby a ocupat postul de director in cadrul companiei petroliere Enterprise Oil.
Biserica Anglicana detine o avere de peste cinci miliarde de lire sterline, inclusiv proprietati imobiliare si investitii in fonduri de hedging si companii.

La sfarsitul lunii iunie, Financial Times a scris, citand surse, ca fondul care administreaza averea Bisericii Anglicane a intrat intr-un consortiu format din mai multi investitori, inclusiv lordul Rothschild, care incearca sa cumpere o retea de 315 sucursale ale Royal Bank of Scotland (RBS).

Administatorii activelor Bisericii Anglicane s-au alaturat consortiului de investitori organizat de lordul Davies, fost presedinte al bancii Standard Chartered, au spus sursele. Consortiul include, printre altii, fondurile de investitii Corsair si Centerbridge si compania RIT Capital a lordului Rothschild.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Se vede apropierea crizei si in cifrele companiilor? -12% profit in T1