Actiunile companiilor japoneze au scazut la cel mai jos nivel in ultimele 6 luni din cauza inflatiei care tulbura investitorii din intreaga lume
Scaderea a venit la o zi dupa ce seful Fed, Ben Bernanke a recunoscut grija sporita legata de inflatie si mai precis de ritmul alert al cresterii acesteia. El afirmase ca recenta crestere este determinata mai ales de cresterea pretului la combustibil. Expertii sunt de parere ca situatia actuala poate genera stagnarea cresterii economice mondiale. Inflatia a ajuns la un nivel ridicat, care mentinut ar ajunge la limita superioara pe care multi economisti printre care si eu, o considera in concordanta cu stabilitatea pretului si promovarea unei cresteri pe termen lung, a declarat Ben Bernanke la un forum global al bancherilor.

Lovitura de pedeapsa

Investitorii sunt ingrijorati ca miscarile stabilite pentru a tine in frau inflatia in S.U.A. pot sufoca cresterea economica din lume. Acest lucru poate avea un efect devastator mai ales cand preturile ridicate ale petrolului pun deja in tensiune randamentul economic. Piata incepe sa fie ingrijorata de posibilul risc la care economia S.U.A. ar putea fi expusa prin 'stagnflatie', ceea ce reprezinta o combinatie economica a stagnarii si inflatiei, a afirmat analistul Shigeo Kikuchi pentru Agentia France Presse, citat de BBC.

Atata timp cat temerile exista, piata locala va fi urgentata, presata de catre investitorii transoceanici, care vor accelera repatrierea capitalului investit , a completat Shigeo Kikuchi.

Inflatia ingrijoreaza mai ales pentru ca exista varianta periclitarii rezervelor globale, mai ales ca actiunile Europei, Asiei si ale S.U.A. au scazut substantial in ultimele zile. De asemenea, ingrijorarea vine si din faptul ca in S.U.A. cel putin, consumatorii pot fi subminati prin ridicarea preturilor, lucrul acesta putand afecta investitiile in sectoarele tehnice si auto ale Japoniei. Toyota, Honda si Nissan au fost puse in situatia de a-si vedea valoarea actiunilor in scadere in timp ce Advantest si Sony s-au numarat printre pagubasi.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri