FMI: Zona euro a avut un an 2005 bun

Tarile membre ale zonei euro au avut un an 2005 bun, dar sustenabilitatea cresterii economice e problematica, din cauza pretului ridicat al petrolului, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International citat de Rompres

Revigorarea economica de anul trecut a eurozonei s-a datorat, in special, reformelor, a declarat directorul pentru Europa al Fondului Monetar International, Michael Deppler. "Zona euro nu a luat destule credite din pietele financiare pentru reformele structurale" insa cresterea economica a fost data totusi de reformele facute, a adaugat Deppler.

Comisia Europeana estimeaza o crestere economica de 2,1 procente, pentru eurozona, in anul curent, dupa cresterea de 1,3 procente de anul trecut. FMI estimeaza o crestere a Produsului Intern Brut real de aproximativ doua procente, pentru anul curent. "O crestere peste doi%, desi posibila, pare improbabila avand vantul in fata, cum ar fi preturile ridicate ale petrolului, un euro puternic, o productivitate slaba si o scadere a populatiei, incepand cu anul 2010".

Inflatia in zona euro a crescut prea repede

UE a estimat o inflatie de 2,5 procente, in luna mai, mult peste pragul de doua procente, fixat de Banca Centrala Europeana (BCE). Cresterea s-a produs din cauza cresterii preturilor la petrol si in sectorul serviciilor.

Cei mai multi analisti economici se asteapta ca BCE sa majoreze rata dobanzii de referinta, pentru a incetini inflatia. Comitetul pentru politica monetara al BCE urmeaza sa se reuneasca joi pentru a decide daca va majora sau nu rata dobanzii de referinta, in prezent fixata la 2,50 de procente. Analistii mizeaza pe o majorare a dobanzilor, insa opiniile variaza cu privire la amploarea acestei majorari, fie pana la 2,75% fie chiar pana la 3,00%.

FMI estimeaza o inflatie peste doua procente, pentru restul anului 2006, doar in anul 2007 urmand a se retrage putin.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri