Fondul Monetar International a cerut Spaniei sa accentueze eforturile pentru reducerea ratei record a somajului, de 26,26%, printr-o actiune urgenta de creare de locuri de munca si crestere economica care sa includa si scaderea salariilor, ca alternativa la concedieri.
"Reformele trebuie sa mearga mai departe, prin imbunatatirea flexibilitatii interne a companiilor si stimularea oportunitatilor pentru someri", potrivit raportului anual al FMI referitor la Spania, a patra mare economie din zona euro, relateaza AFP, conform Mediafax.

Fondul a subliniat ca somajul se afla la un nivel inacceptabil, iar perspectivele sunt dificile in Spania, care se afla in recesiune de doi ani.
Potrivit datelor oficiale publicate vineri, numarul somerilor a scazut in iulie pentru a cincea luna consecutiv, dar ramane la un nivel ridicat, de 4,7 milioane de persoane.

"Accentul trebuie pus pe o strategie de sustinere a pietei muncii, care sa permita cresterea economica, angajarile si nu concedierile", potrivit raportului, care prefera reducerea salariilor decat a numarului de angajati.

FMI, care estimeaza o rata a somajului de peste 25% pana in 2018, a facut deja acest apel la jumatatea lunii iunie, intr-o tara unde salariul minim este de 645 de euro.

Spania a lansat mai multe reforme in ultimii doi ani, pentru reducerea diferentei mari dintre numarul contractelor de munca pe o perioada nedeterminata si cel al contractelor temporare.

Cu toate acestea, probabilitatea de a gasi un loc de munca permanent ramane scazuta, iar cea de a pierde un post temporar prea ridicata, se arata in raport, care critica costul mare al concedierilor, in cazul contractelor pe durata nedeterminata.

Fondul avertizeaza ca Spania, cu o piata a muncii rigida, nu a creat niciodata locuri de munca cu o crestere economica de sub 1,5%-2%, iar pe termen mediu tara nu va inregistra un astfel de ritm.

FMI anticipeaza ca Spania va iesi probabil din recesiune in trimestrul trei sau patru din acest an. Pe ansamblul acestui an, FMI prognozeaza insa o contractie de 1,6%, stagnare anul viitor, urmata in anii urmatori de cresteri modeste, de sub 1%, pana in 2017.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri