Iranul este pregatit pentru "negocieri serioase, fara pierdere de timp", cu marile puteri, in vederea solutionarii crizei privind domeniul nuclear iranian, a declarat marti noul presedinte Hassan Rohani, in prima sa conferinta de presa, relateaza AFP.

"Suntem pregatiti pentru negocieri serioase, fara pierdere de timp", cu puterile din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania), a anuntat Rohani, declarandu-se "sigur ca daca cealalta parte este pregatita, ingrijorarile (occidentalilor) vor disparea rapid", potrivit Mediafax.

"Programul nuclear este o problema nationala. Guvernul insista asupra drepturilor nucleare conforme regulilor internationale. Nu vom ceda in privinta drepturilor natiunii noastre, ci sustinem dialogul si intelegerea", a adaugat Rohani (foto).

"In calitate de presedinte, declar ca Republica islamica are o vointa politica serioasa sa solutioneze problema (nucleara), pastrand drepturile Iranului si, in acelasi timp, raspunzand ingrijorarilor celeilalte parti", a adaugat el.

Rohani i-a criticat totodata pe liderii americani care "inteleg gresit" Iranul.

"Recentul comunicat al Casei Albe arata ca anumiti lideri americani inteleg gresit realitatile din Iran si alegerile recente", a declarat Rohani.

El a criticat, de asemenea, legi votate de Camera Reprezentantilor si indemnuri ale unor senatori americani la o inasprire a sanctiunilor impotriva Iranului.

"Din nefericire, in Statele Unite exista grupuri de presiune, care sustin razboiul si sunt ostile unui dialog constructiv, care incearca sa asigure interesele unei tari straine (Israel) de la care primesc ordine", a declarat Rohani referindu-se la adoptarea recenta de catre Camera Reprezentantilor a unei legi care vizeaza impiedicarea tuturor exporturilor petroliere ale Iranului.

"Interesele unei tari straine (Israel) si ale unui grup au fost impuse deputatilor americani, iar noi le transmitem ca acest lucru nu raspunde intereselor Statelor Unite", a adaugat el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si