Pretul barilului de petrol a scazut joi, dupa anuntul mortii liderului celulei teroriste Al Qaida in Irak, Abu Mussab al Zarqawi, pietele mondiale mizand pe normalizarea situatiei din Irak, important producator mondial de titei, informeaza Rompres.

La bursa de la New York, in cursul sedintelor electronice care preced deschiderea burselor americane, barilul de petrol "light sweet crude" cu livrare in luna iulie a coborat sub pragul de 70 de dolari, la ora 10,15 GMT fiind cotat chiar la 69,75 dolari. La bursa de la Londra, barilul de petrol Brent din Marea Nordului a cazut chiar sub pragul de 68 de dolari, fiind cotat cu 67,97 dolari.

Autoritatile americane si irakiene au anuntat joi uciderea liderului Al Qaida in Irak, care a decedat in urma unei operatiuni complexe care a avut loc la data de 7 iunie la nord de Bagdad. Analistii apreciaza ca acest anunt da nastere sperantelor de stabilitate in Irak, tara in care numeroasele atacuri teroriste au redus serios productia de petrol.

Daca inainte de invazia fortelor americano-britanice, in luna martie 2003, Irakul producea peste 2,5 milioane barili de petrol pe zi, in prezent aceeasi tara produce aproximativ doua milioane barili de petrol pe zi. Irakul dispune de importante rezerve de aur negru, estimate la peste 100 miliarde barili, ceea ce plaseaza aceasta tara in randul celor mai importanti producatori mondiali de petrol.

Cu toate acestea, industria petroliera irakiana a avut de suferit atat de pe urma embargoului impus intre 1990 (cand Irakul a invadat Kuweitul) si 2003, cat si de pe urma repetatelor atacuri teroriste ale rebelilor irakieni. in plus, si infrastructura petroliera a Irakului este una care are nevoie urgenta de investitii daca noul guvern de la Bagdad vrea sa-si atinga obiectivul propus, acela de a produce 2,3 milioane barili de petrol pe zi in anul 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri