Autoritatile federale din SUA au deschis o investigatie de dare de mita impotriva grupului JPMorgan, pentru a clarifica daca banca americana a angajat copii ai unor importanti oficiali chinezi pentru a obtine avantaje de afaceri in China, potrivit unui document ajuns in posesia New York Times, scrie Mediafax.
Intr-un astfel de caz, JPMorgan l-a angajat pe fiul unui fost sef al autoritatii de reglementare financiara din China, care conduce in prezent conglomeratul fianciar de stat China Everbright Group, arata documentul.

Dupa ce l-a angajat pe fiul sefului China Everbright, JPMorgan a obtinut mai multe contracte de la conglomeratul chinez, inclusiv pentru consiliere in privinta unei emisiuni de actiuni.

Biroul din Hong Kong al JPMorgan a angajat-o si o fiica a unui fost oficial chinez de la compania de constructie de cale ferata. Oficialul a fost arestat ulterior pentru primirea de mita la acordarea de contracte.

Angajarea fiicei respectivului oficial a avut loc intr-un moment "potrivit" pentru JPMorgan, cand compania de cale ferata se afla in procesul de selectie a unui consultant pentru listarea la bursa. Cu sprijinul JPMorgan, compania a atras cinci miliarde de dolari de pe bursa in 2007.

Obiectivul investigatiei, derulate de Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare din SUA, nu a fost dezvaluit pana in prezent, iar JPMorgan a facut doar o reverire vaga in raportul trimestrial depus la bursa in august. Raportul noteaza o cerere a comisei pentru informatii pivind angajarea unor persoane la divizia din Hong Kong si relatiile cu anumiti clienti.

Un purtator de cuvant al JPMorgan a declarat ca grupul a prezentat informatii despre caz in raportul transmis bursei, in timp ce reprezentanti ai companiei de cale ferata si ai Everbright Group nu au putut fi contactati, noteaza New York Times.

Companiile occidentale au recurs la strategii agresive de castigare de cota de piata in China in ultimii ani, potrivit publicatiei americane. Unele companii au intrat chiar in vizorul autoritatilor din cauza practicilor de afaceri, precum GlaxoSmithKline.

Autoritatile chineze afirma ca angajati ai GlaxoSmithKline au recunoscut ca au dat mita doctorilor in China pentru a creste vanzarile de medicamente.

Marile companii cu afaceri internationale obisnuiesc sa angajeze copii ai politicienilor importanti din China. Ceea ce este neobisnuit in cazul JPMorgan este ca a angajat copii ai oficialilor care conduceau companii de stat.

Este chiar si mai rar, noteaza New York Times, ca autoritatile americane sa analizeze astfel de practici.

Ancheta privind practicile de angajare in China vine intr-un context in care banca este tinta unor investigatii derulate de cel putin opt agentii federale din SUA, o autoritate statala de reglementare, precum si de autoritati din alte doua tari. Multe dintre aceste cazuri vizeaza afacerile derulate de JPMorgan inaintea crizei fianciare cu obligatiuni ipotecare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri