Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, ce se va disputa in Rusia, va necesita investitii in infrastructura si constructii ce se vor ridica la 21 de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, sume provenite atat din partea autoritatilor locale cat si a investitorilor privati, arata o analiza a companiei de cercetare PMR.
Initial, oficiali ai locatiilor cheie unde se vor disputa partidele de fotbal ale Campionatului Mondial estimau ca valoarea totala pentru pregatirea arenelor sportive se va ridica la circa 43 mld. dolari), jumatate din suma ar fi urmat sa fie acoperita de catre guvernul rus, in timp ce o treime din valoare ar fi venit din partea investitorilor privati. De precizat aici, ca valoarea totala a costurilor nu include si constructia arenelor sportive din Kazan, Sochi sau arena echipei Spartak (Otkritie Arena) din Moscova, ci presupune costul pentru asigurarea infrastructurii si drumurilor intre principalele orase unde se vor disputa partidele de fotbal.

Noul stadion din Kazan a fost inaugurat in luna iulie, in timp ce arenele din Sochi si Moscova ar urma sa fie terminate la inceputul anului viitor, respectiv in luna mai din 2014.

Potrivit PMR, construirea celor noua arene sportive pana la finalul anului 2017 este o mare provocare pentru oficialii rusi.

- Finalizarea stadionului Zenit din Sankt Petersburg este programata pentru ultimul trimestru din 2015, chiar daca proiectul a inceput inca din 2007;
- Reconstructia arenelor Luzhniki din Moscova si a stadionului Tsentralny din Yakaterinburg este programata sa inceapa anul viitor, in cel mai bun caz;
- Tot de anul viitor este programata largirea capacitatii unor arene precum Kaliningrad, Rostov-on-Don, Volgograd, Nizhny Novgorod, Samara si Saransk

Probleme cu spatiile in hoteluri


In ceea ce priveste disponibilitatea hotelurilor din marile orase, rusii se confrunta cu o problema a numarului de camere disponibile. Pe de-o parte exista orasele mari (Moscova si St. Petersburg) unde numarul de hoteluri poate face fata unui numar mare de vizitatori, in timp ce la polul opus se afla orase precum Kaliningrad sau Saransk, care au cel mai scazut numar de camere disponibile, iar pentru aceasta problema autoritatile din regiune sunt nevoite sa gaseasca o solutie.

Investitii masive in infrastructura rutiera


Cea mai mare parte a proiectelor de constructii vor fi concentrata pe imbunatatirea infrastructurii dintre principalele orase din Rusia, facand parte din programul guvernamental de imbunatatire a trasporturilor din regiune intins pe o perioada de 10 ani, intre 2010-2020. Programul este destinat cu precadere reconstructiei soselelor din Rusia, care vor fi modernizate pe o scare foarte larga.

Spre exemplu, pana la inceperea turneului de fotbal, autostrada care leaga Moscova de orasul St. Petersburg se va finaliza in totalitate, in timp ce legaturile cu Ucraina, zona muntilor Ural si celelalte sosele vor trebui modernizate pana atunci.

Intre 2013 si 2018, autoritatile din Rusia si investitorii privati vor sa puna la bataie 36 miliarde de dolari pentru modernizarea tuturor arterelor principale din regiune, cele mai multe fiind special construite pentru vizitatorii si spectatorii meciurilor Cupei Mondiale de peste cinci ani.

Investitii vor fi realizate si pentru caile ferate rusesti, dar si transportul aerian, autoritatile locale punand la dispozitia vizitatorilor 13 aeroporturi care vor necesita investitii suplimentare de circa 6 miliarde de dolari.


Sursa foto: captura skyscrapercity.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri