Oficialii americani sustin ca aplicarea cu inconsecventa a normelor europene in domeniu afecteaza exportatorii autohtoni
Statele Unite au cerut Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) sa demareze o investigatie legata de taxele vamale din Uniunea Europeana, despre care sustin ca nu ar respecta normele internationale si ca ar afecta activitatea comerciala, transmite BBC.
Institutiile din UE au luat cunostinta de modul inegal in care sunt aplicate taxele vamale, dar nu au luat nici o masura, au afirmat reprezentanti ai Departamentului american pentru comert. Acestia au mai precizat ca Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) din Statele Unite sunt cel mai grav afectate. La 1 mai 2004, Uniunea Europeana s-a extins de la 15 la 25 de membri. Oficialii americani au mai afirmat ca au inaintat aceasta plangere dupa ce discutiile dintre cele doua parti au esuat.

Actiunea Statelor Unite survine in aceeasi saptamana in care SUA si UE au renuntat la o eventuala confruntare in disputa privind subventiile acordate companiilor Airbus (Europa) si Boeing (SUA).

Peter Mandelson, noul comisar european al comertului, a afirmat, recent, ca cele doua parti au decis sa redeschida negocierile in aceasta privinta, subventiile acordate celor doua companii stand la baza unor plangeri inaintate in cadrul OMC. Comentand pe marginea deciziei de a apela la OMC in privinta taxelor vamale din Uniunea Europeana, Departamentul american pentru comert a precizat ca doreste sa rezolve aceasta problema "cat timp procesul de extindere a UE este in faza incipienta", zece tari, majoritatea din estul Europei alaturandu-se UE in mai 2004. Statele Unite au mai anuntat ca valoarea activitatii comerciale cu cele 25 de tari din blocul european s-a ridicat, in 2003, la155,2 miliarde de dolari.

"Desi UE este o uniune vamala, nu exista o administratie vamala unica", se arata intr-o declaratie remisa in numele lui Robert Zoellick, reprezentantul Departamentului american pentru comert. "Lipsa de uniformitate, alaturi de lipsa unor proceduri pentru evaluarea situatiei la nivelul intregii Uniuni pot afecta exporturile americane, in special in cazul Intreprinderilor Mici si Mijlocii", se mai precizeaza in declaratia respectiva.

Un purtator de cuvant al Uniunii Europene, de la Washington, a respins afirmatiile facute de oficialii americani. "Credem ca argumentele SUA sunt foarte slabe. Nu au nici o dovada ca firmele americane sunt afectate", a declarat Anthony Gooch.

Rezultatele comisiei OMC care se ocupa de acest caz nu vor fi disponibile decat peste cateva luni.
Ucraina, cu un pas mai aproape de UE
Sperantele Ucrainei de a se alatura Uniunii Europene au fost alimentate, saptamana trecuta, cand Parlamentul European a votat cu o majoritate covarsitoare de voturi in favoarea posibilei aderari a acestei tari la structurile europene, relateaza Financial Times.

Viktor Yuscenko, noul lider ucrainean, ar mai putea primi o veste buna din partea Uniunii Europene, luna viitoare, cand Comisia Europeana ar putea "decerna" Ucrainei statutul de "economie de piata". Decizia va ajuta exportatorii din Ucraina sa evite taxele vamale antidumping impuse de UE in cazul unor marfuri "delicate", cum ar fi otelul sau ingrasamintele chimice.

Liderii europeni, printre care si Javier Solana, seful politicii externe a UE, intentioneaza sa-si manifeste sustinerea pentru liderul ucrainean la investirea sa programata pentru maine.

De asemenea, Iuscenko ar putea fi primit cu bratele deschise de catre liderii europeni, la sosirea sa la Bruxelles, in cadrul vizitei din luna februarie. Statutul de economie de piata va fi acordat Ucrainei in mod conditionat, pentru a transmite un semnal pozitiv, dandu-i, in acelasi timp, un ragaz liderului ucrainean pentru a promulga o serie de legi care sa "rezolve" problemele ridicate de UE, a precizat un oficial european.

Votul dat de Parlamentul European este cel mai clar semnal dat pana acum de Uniunea Europeana Kievului ca "usa" Europei este deschisa, noteaza Financial Times.

Cu toate acestea, in contrast cu atitudinea Parlamentului European, Consiliul Europei (care reprezinta statele membre UE) si Comisia Europeana (executivul european) sunt, in continuare, reticente fata de ideea ca Ucraina ar putea face parte, intr-un final, din blocul european.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri