Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat reactia Statelor Unite la acuzatiile privind implicarea Israelului in inlaturarea presedintelui egiptean Mohamed Morsi, relateaza AFP.

"De ce fac Statele Unite declaratii pe aceasta tema?! Casa Alba nu trebuia sa vorbeasca despre acest subiect. Daca era cineva care trebuia sa vorbeasca era Israelul", a spus Erdogan, scrie Mediafax.

Casa Alba a condamnat vehement, marti, declaratiile premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Israelul ca a organizat demiterea presedintelui Egiptului, Mohamed Morsi, inlaturat de la putere de armata, pe 3 iulie. "Aceste declaratii sunt foarte agresive, lipsite de fundament si false", a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe, referindu-se la premierul Turciei, un aliat al Statelor Unite.

Recep Tayyip Erdogan afirmase ca Israelul se afla in spatele planului care a condus la inlaturarea de la putere a presedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi. "Stiti ce se spune in Egipt, ca democratia nu se bazeaza pe urne. Cine se afla in spatele acestei situatii? Israelul", a declarat Erdogan la Ankara, in cursul unei reuniuni a formatiunii conservatoare din care face parte, Partidul pentru Dreptate si Dezvoltare (AKP). "Ministrul israelian al Justitiei si un intelectual evreu au afirmat inaintea alegerilor care au avut loc in Egipt in 2012: «Chiar daca Fratii Musulmani vor castiga alegerile, nu vor fi invingatori, pentru ca democratia nu se bazeaza pe urne»", a adaugat Erdogan.

Egiptul traverseaza o perioada de criza profunda care s-a accentuat pe 3 iulie, cand armata l-a inlaturat de la putere pe presedintele islamist Mohamed Morsi. Organizatia islamista Fratii Musulmani denunta o "lovitura de stat militara", organizand proteste zilnic, bilantul violentelor fiind de mii de morti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si