Statele Unite isi pun in miscare masina diplomatica si militara pentru a raspunde presupusului masacru cu arme chimice in Siria, presedintele Barack Obama apropiindu-se de o operatiune limitata impotriva Damascului, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Imagini socante in care apar cadavre de copii, aparent ucisi de gaze toxice in apropiere de Damasc pe 21 august, presiunea aliatilor europeni si arabi, dar si din partea congresmenilor americani l-au convins, poate, pe liderul primei puteri mondiale de faptul ca este necesar ca "intr-un fel sau altul, sa se raspunda regimului sirian", releva unii analisti.

Insa o interventie, chiar "limitata", in Siria este dificila pentru acest presedinte american, considerat un sceptic in privinta interventionismului militar energic, care a retras trupele din Irak si se pregateste sa faca acelasi lucru in Afganistan.

Obama si-a exprimat vineri, intr-un interviu pentru CNN, reticenta extrema fata de angajarea tarii sale intr-o noua aventura militara in Orientul Mijlociu. El incearca in permanenta sa articuleze o politica externa care sa combine promovarea valorilor drepturilor omului si democratiei si protejarea intereselor securitatii nationale americane.

Dupa ce a refuzat timp de peste doi ani sa se atinga de angrenajul sirian, administratia Obama probabil si-a schimbat perceptia asupra conflictului dupa presupusul atac chimic comis miercuri. Un masacru despre care un oficial american a declarat, duminica, ca are "putine indoieli" in privinta responsabilitatii Damascului.

"Avem sentimentul, la Washington, ca ne aflam intr-o noua dimensiune si ca este necesar, intr-un fel sau altul, sa se actioneze", decripteaza Barry Pavel, un fost oficial in domeniul Apararii si Securitatii Nationale in administratiile lui Bill Clinton, George W. Bush si Barack Obama.

Statele Unite "nu pot sa nu mai faca nimic" impotriva Siriei, au declarat de asemenea pentru AFP Hussein Ibish de la Centrul American Task Force on Palestine si Salman Shaikh, directorul Brookings Doha Center.

"Atac limitat"

Obama i-a reunit weekendul acesta la Casa Alba pe oficialii diplomatici, militari si in domeniul informatiilor de cel mai inalt rang si a discutat cu aliatul sau britanic, premierul David Cameron.

Cei doi au convenit sa dea "un raspuns serios din partea comunitatii internationale" actiunilor Siriei si au examinat optiunile militare posibile.

In opinia lui Ibish, Washingtonul ar putea "cel putin sa efectueze un atac limitat cu rachete de croaziera impotriva locurilor arsenalelor chimice".
Obama ar putea decide o lovitura militara limitata (...), in stilul loviturilor punitive ale lui (Bill) Clinton.
Specialistul nu exclude nici ca fortele americane sa sa poata viza "infrastructuri utile regimului" sirian, ca "piste de aterizare si baze ariene" a caror distrugere ar avea "un impact puternic asupra razboiului".

Salman Shaikh este de parere ca Obama ar putea decide o "lovitura militara limitata (...), in stilul loviturilor punitive ale lui (Bill) Clinton", referindu-se la operatiuni ordonate de fostul presedinte american in august 1998 impotriva Afganistanului si Sudanului, iar in primavara lui 1999 impotriva Serbiei.

In schimb, nici trupe la sol si nici o zona de excludere aeriana nu sunt vizate pentru moment.

Pe teren, Pentagonul si-a pozitionat fortele, inclusiv nave de razboi inarmate cu rachete de croaziera in Mediterana, iar "toate optiunile sunt pregatite (in cazul in care presedintele Obama) ar decide sa aleaga una dintre ele", a avertizat secretarul Apararii Chuck Hagel.

Secretarul de Stat John Kerry si-a petrecut ultimele patru zile la telefon cu aproximativ 20 de ministri de Externe europeni si arabi, inclusiv cel sirian, Walid Mouallem.

Insa, apreciaza Shaikh, un eventual recurs la forta din partea Statelor Unite este lipsit de o "strategie mai larga".

In cazul in care ar urma sa aiba loc o operatiune impotriva Damascului, ar fi necesar "sa fie sustinuta de o diplomatie solida" in tarile din regiune, pledeaza expertul. El aminteste ca, in termeni de legalitate internationala, "drumul ONU ramane inchis" din cauza opozitiei Rusiei si Chinei.

In fine, in "ultima parte a strategiei sale, Obama ar trebui sa pregateasca poporul american mai bine decat a facut-o pana acum", a declarat Shaikh.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri