Secretarul american de Stat, John Kerry, a afirmat ca au fost folosite arme chimice, saptamana trecuta, in Siria, considerand ca aceasta este o "indecenta morala" pentru care responsabilii trebuie sa raspunda, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Arme chimice au fost folosite in Siria", a declarat Kerry presei, intr-o interventie la Washington, "este de necontestat".

"Ceea ce am vazut saptamana trecuta in Siria socheaza constiinta mondiala. Aceasta sfideaza orice cod de moralitate. Masacrul orbesc al civililor, uciderea femeilor si copiilor si trecatorilor nevinovati cu arme chimice este o indecenta morala", a declarat seful diplomatiei americane.

"Presedintele (american Barack) Obama crede ca cei care au recurs la armele cele mai atroce impotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planeta trebuie sa dea socoteala", a adaugat Kerry, intr-o declaratie solemna.
"Nimic nu este mai grav astazi si nimic nu este mai urmarit" ca utilizarea armelor chimice.
Ca si administratia americana, Kerry a acuzat regimul sirian ca a oferit anchetatorilor ONU in Siria un acces "prea tarziu pentru a fi credibil" la zona vizata de atacul din 21 august si ca a "bombardat" si "distrus sistematic dovezile" pe teren. "Acesta nu este comportamentul unui Guvern care nu are nimic de ascuns", a adaugat el.

Ce urmeaza? Obama analizeaza o "paleta de optiuni"

Premierul australian Kevin Rudd a declarat, marti, ca presedintele american analizeaza o "paleta de optiuni" impotriva Siriei, ca raspuns la presupusul atac cu arma chimica asupra civililor, in apropiere de Damasc, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Kevin Rudd, a carui tara va prelua presedintia rotativa a Consiliului de Securitate al ONU luna viitoare, a afirmat ca a discutat cu Barack Obama cu o zi inainte pentru a "trasa drumul de urmat" dupa presupusul atac de saptamana trecuta, care ar fi provocat moartea a sute de persoane.

"Comunitatea internationala se raliaza parerii, din ce in ce mai mult, ca armele chimice au fost utilizate si ca regimul (lui Bashar al-Assad), cel mai probabil, este responsabil", a declarat premierul australian.

"Ar fi o crima impotriva umanitatii si o incalcare a legii internationale. Acest lucru nu va ramane fara consecinte. Presedintele Obama are in vedere optiunile", a adaugat el.

Americanii pregatesc scena unei interventii in Siria

Statele Unite au pregatit scena, luni, pentru o posibila interventie militara impotriva regimului din Siria, ca reactie la presupusul atac chimic impotriva civililor, care a avut loc saptamana trecuta in apropiere de Damasc si este considerat de catre Washington drept "incontestabil", relateaza AFP.

"Arme chimice au fost folosite in Siria", a declarat secretarul american de Stat John Kerry, afirmand pentru prima data atat de categoric: "este de necontestat".

Aceste arme chimice au provocat moartea a peste 1.000 de persoane in Ghouta de Est, la 21 august, potrivit opozitiei presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Fara a-i numi pe cei responsabili de acest atac, Kerry a asigurat ca "Presedintele (american Barack) Obama considera ca cei care au recurs la armele cele mai atroce impotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planeta trebuie sa dea socoteala".

Potrivit Casei Albe si Departamentului de Stat american, folosirea armelor chimice in Siria este un fapt stabilit, insa exista mici indoieli cu privire la provenienta acestora, in timp ce regimul de la Damasc si rebelii se acuza reciproc de comiterea atacului.
Ma tem de declansarea unui razboi mondial.
Episcopul catolic al Alepului, Antoine Audo, a avertizat luni in privinta unei interventii armate in Siria, care ar contribui, in opinia sa, la "un razboi mondial", in timp ce publicatia Vaticanului a criticat lipsa de "prudenta" a celor care iau in calcul o asemenea optiune, relateaza AFP.
Intrebat de Radio Vatican in legatura cu scenariul unei interventii militare evocat in diverse capitale, Audo s-a aratat alarmat, declarand ca, "in cazul in care ar exista o interventie militara, aceasta ar insemna, potrivit aprecierii sale, un razboi mondial. Acest risc exista din nou".

"Speram ca interventia Papei pentru a favoriza un dialog real intre diferite parti aflate in conflict, pentru a gasi o solutie, sa poata fi un prim pas pentru a nu folosi arme si pentru a ne asigura ca oamenii pot calatori, comunica, dialoga", a subliniat Antoine Audo, episcop catolic caldeean si presedinte al organizatiei umanitare Caritas Siria.

"Aceasta este ceea ce asteptam: o forta internationala care sa ajute la dialog si sa nu faca razboi", a insistat el.

La randul sau, Observatore Romano, cotidianul Vaticanului, a criticat luni guvernele occidentale.

"Ecourile cu privire la o interventie armata a unor tari occidentale sunt tot mai insistente si din ce in ce mai putin constranse de datoria prudentei. Diversi reprezentanti ai acestor natiuni se declara convinsi de caracterul fondat al acuzarii de folosire a armelor chimice de catre armata siriana, o chestiune asupra careia ONU efectueaza o ancheta", a notat cu indignare publicatia Vaticanului.
Ne pozitionam dupa ce aflam rezultatul inspectiei ONU.
Presedintele Traian Basescu a declarat, referitor la sustinerea de catre tara noastra a unei interventii in Siria a unei coalitii internationale fara acordul ONU, ca Romania se va pozitiona in acest sens dupa ce va afla rezultatul inspectiei ONU privind utilizarea armelor chimice impotriva civililor.

"Noi ne vom pozitiona dupa ce vom afla rezultatul inspectiei ONU. Sigur ca nici noi nu putem accepta utilizarea gazelor toxice impotriva oricarei parti, de orice parte", a afirmat Basescu, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

Ministerul roman de Externe a informat luni ca a luat act cu profunda ingrijorare de atacurile recente din zona Damascului, soldate cu sute de victime in randul civililor, si condamna ferm orice posibila utilizare de arme chimice de catre oricare dintre partile la conflictul din Siria.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat act cu profunda ingrijorare de atacurile care au avut loc recent in zona metropolitana a Damascului, si care s-au soldat cu sute de victime, inclusiv copii, in randurile populatiei civile. Autoritatile romane condamna ferm orice atac asupra populatiei civile in cadrul conflictului sirian. In conformitate cu legislatia si cutumele internationale, bombardamentele nediscriminatorii asupra non-combatantilor trebuie evitate", subliniaza MAE roman.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri