Cancelarul german Angela Merkel i-a acuzat pe adversarii social-democrati, la mai putin de o luna inainte de alegerile generale, ca au facut eroarea fundamentala de a primi Grecia in zona euro, relateaza AFP, preluat de Mediafax.

Merkel, aflata in fruntea sondajelor de opinie in special datorita faptului ca germanii apreciaza cum a gestionat criza din zona euro, a afirmat, in timpul unui miting electoral din Rensburg (nordul tarii), ca criza datoriilor isi are originea in erorile constitutive ale euro, spre exemplu Grecia nu ar fi trebuit sa fie primita niciodata in uniunea monetara.

Cancelarul a spus ca decizia a fost fundamental eronata si l-a acuzat pe predecesorul sau social-democrat Gerhard Schroder ca a consimtit in 2001 ca Grecia sa intre in zona euro, slabind stabilitatea monedei unice.

Merkel a atacat SPD pe aceasta tema inca de sambata.

"Cei care au admis Grecia in zona euro nu trebuie sa ne spuna astazi ca avem probleme cu aceasta tara", a aratat seful guvernului de la Berlin.

Criza din zona euro si eventualele costuri ale contribuabililor germani au intrat abia recent in campania electorala pentru alegerile generale din 22 septembrie, considerata pana de curand drept plictisitoare si fara dezbateri.

Merkel este de departe personalitatea politica preferata a germanilor, cu o cota de popularitate cu mult peste cea a contracandidatului sau social-democrat Peer Steinbruck.

Grecia si Spania sunt in recesiune si se confrunta, ca si Franta, cu un somaj galopant, in timp ce Germania, cea mai mare economie europeana, va inregistra in acest an o crestere economica de 0,3%, cu un somaj de numai 6,8%, potrivit FMI.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Comisia Europeana: Romania a avut o crestere economica de 3.9% in 2019
Setari Cookie-uri