Productia de petrol a OPEC a urcat in august cu 0,4% fata de luna precedenta, la 31,04 milioane de barili pe zi, sustinuta de livrarile Arabiei Saudite, care au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, de cand sunt inregistrate date de acest fel.
Este pentru a sase oara in ultimele sapte luni cand productia OPEC a evoluat in crestere, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg in randul companiilor si analistilor, arata Mediafax.

Livarile saudite de titei au urcat in august cu 150.000 de barili, la 9,95 milioane de barili pe zi, inregistrand a sasea crestere lunara consecutiva si cel mai ridicat nivel din 1989, de cand sunt inregistrate date lunare.

De asemenea, este cea mai mare crestere a productiei in randul statelor membre ale OPEC.

"Cantitatea de petrol extrasa de sauditi este impresionanta. Piata ar putea deveni mai precauta in octombrie-noiembrie", a declarat Sarah Emerson, analist la ESAI Energy in Wakefield, Massachusetts.

Cotatia petrolului Brent cu livrare in octombrie a scazut vineri cu 1,2%, la 115,16 dolari pe baril, la bursa din Londra.

O sursa apropiata situatiei a declarat ca Arabia Saudita va mentine productia din septembrie la nivelul lunii august, cu exceptia cazului in care conditiile din piata se vor modifica.

Emiratele Arabe Unite au majorat la randul lor livrarile cu 120.000 de barili, la 2,92 milioane de barili pe zi, tot un nivel record dupa 1989.

Productia Libiei a scazut in schimb pentru a cincea luna consecutiv, cu 225.000 de barili, la 575.000 de barili pe zi, la cel mai redus nivel din octombrie 2011. La doi ani de la inlaturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, eforturile guvernului de a relansa industria petroliera sunt impiedicate de violente si proteste.

"Este clar ca sauditii si Emiratele au marit deliberat productia pentru a compensa deficitul masiv din Libia", a declarat Julius Walker, analist la UBS Securities in New York.

Angola a livrat luna trecuta 1,74 milioane de barili de petrol pe zi, Nigeria 2,02 milioane barili, iar Iranul 2,57 milioane de barili.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri