Gazprom a incheiat un acord cu grupul chinez CNPC pentru livrarea de gaze naturale catre China, vizand livrari de 38 miliarde metri cubi pe an, volum care este echivalent cu un sfert din gazul exportat anual in Europa decel mai mare producator de gaze din Rusia, scrie Mediafax.

Dupa mai multi ani de amanari si negocieri, rusii si chinezii au semnat joi, la Sankt Petersburg, unde are loc summit-ul anual al G20, un acord preliminar care defineste conditiile de baza ale cooperarii in domeniul gazelor. Cele doua parti nu s-au inteles inca in ceea ce priveste pretul.

Actiunile Gazprom au crescut cu 6% in urma anuntului.

Gazprom ar trebui sa construiasca un nou gazoduct pentru a incepe livrarile catre China, investitie estimata la 38 miliarde de dolari.
Gazprom incearca sa-si diversifice baza de clienti pentru gazele exportate si, totodata, sa nu piarda oportunitatea de a stabili cu orientul indepatat o relatie de lunga durata, stabila si profitabila, in contextul presiunilor pe care le resimte din Europa. Grupul rus Novatek a fost prima companie care a incheiat contracte de furnizare a gazelor in China, vizand livrarea de gaz natural lichefiat de la terminale inca inexistente. Novatek a intensificat lobby-ul pe langa Kremlin in incercarea de a restrange monopolul Gazprom asupra exportului e gaze.

Acordul anuntat joi de Gazprom a fost semnat de sefii celor doua companii de stat in prezenta presedintilor Vladimir Putin si Xi Jinping. Intelegerea stabileste volumul de gaze, termenul de incepere a livrarilor, sistemul de plata si ate chestiuni, se arata intr-un comunicat al Gazprom, care nu a oferit alte detalii.

"Parametrii au fost conveniti, asa ca nu mai trebuie sa stabilim decat pretul. Speram ca se va intampla in curand", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Putin, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Gazprom negociaza cu China din prima parte a deceniului trecut, insa Beijingul a insistat pentru un pret mult mai mic fata de cel platit de Europa. Gazprom anticipeaza ca va livra in acest an in Europa 152 miliarde metri cubi de gaze, la un pret mediu de 370-380 dolari pe mia de metri cubi, fata de 402 dolari anul trecut.

Surse apropiate discutiilor au declarat pentru Reuters ca partea chineza s-a oprit la pragul de 250 dolari pe mia de metri cubi, in incercarea de a-si conserva avantajul legat de costurile scazute din industrie, care asigura competivititatea economica a Chinei la nivel mondial.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat intr-un comunicat ca grupul rus si CNPC vizeaza incheierea contractului final pana la sfarsitul anului.

Gazprom si CNPC au semnat primul acord de cooperare in anul 2004, insa neintelegerile privind pretul au determinat Beijingul sa cumpere gaze din Turkmenistan, devenind principala piata de export a acestei tari.

Anul trecut, China a importat 20 miliarde metri cubi de gaze din Turkmenistan, iar acordurile dintre cele doua tari vizeaza cresterea livrarilor la 65 miliarde metri cubi pe an pana in 2020.

Initial, Gazprom intentiona sa livreze pana la 68 miliarde metri cubi de gaze pe an catre China, pe doua rute. Mai tarziu, negocierile au tratat cu prioritate o singura ruta, cu o capacitate de 38 miliarde metri cubi pe an, livrarile urmand sa inceapa in 2018.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri