JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana dupa active, va inceta din luna octombrie sa mai acorde credite destinate finatarii studiilor universitare, piata de 1.000 miliarde de dolari unde bancile concureaza cu guvernul incepand din anul 2009, conform Mediafax.

JPMorgan Chase va inceta pe 12 octombrie, varful sezonului de finantare pentru acest an scolar, sa accepte aplicatii pentru obtinerea de credite destinate educatiei private, potrivit unui anunt transmis de banca universitatilor, citat de Reuters, preluata de Huffington Post.

Wells Fargo ramane astfel singura mare banca americana care acorda inca imprumuturi pentru studii, dupa ce guvernul a intrat pe piata in 2009.

"Nu vedem aceasta piata drept una unde am putea creste semnificativ", a declarat pentru Reuters un executiv al Chase, banca comerciala a grupului.

JPMorgan Chase se resimte inca dupa scandalul "Balena de la Londra", declansat in aprilie 2012 de o pierdere uriasa, de 6,2 miliarde de dolari, generata de tranzactii proaste pe piata derivatelor financiare efectuate de biroul de investitii din Londra, inadecvat supravegheat de conducerea bancii. In luna ianuarie a acestui an, autoritatile americane au cerut bancii sa consolideze controalele interne si standardele de aplicare a legislatiei.

Banca a dat inca de anul trecut un semnal privind retragerea iminenta de pe piata creditelor destinate educatiei, cand a anuntat ca mai acorda astfel de finantari numai clientilor existenti ai bancii comerciale Chase, divizia de retail a grupului.

Chase are 64 milioane de clienti si 5.657 surucsale.

Creditorii privati au acordat finantari de studiu in valoare totala de 8,1 miliarde de dolari in anul academic 2011-2012, fata de 25,2 miliarde de dolari in perioada 2007-2008, potrivit datelor Moody's, citate de Wall Street Journal (WSJ). In prezent, sectorul privat detine numai 15% din activele de credit pentru educatie din SUA, restul pietei revenind guvernului.

Creditele federale destinate studiilor sunt disponibile tuturor persoanelor, indiferent de situatia de la biroul de credit. Guvernul a anuntat in 2009 ca se va implica mai mult pe piata si a inceput sa acorde imprumuturi direct in anul 2010. Dobanzile practicate de stat la astfel de credite sunt mult mai reduse fata de costurile impuse de banci.

Limita impusa de guvern pentru astfel de credite este de 31.000 de dolari pe o perioada de patru ani. Multi studenti au nevoie de mai multi bani, astfel ca apeleaza la banci. Autoritatile au cerut recent institutiilor private de credit sa sprijine clientii cu credite pentru studii care au probleme financiare, prin reducerea ratelor.

Schimbarile din ultimii ani au determinat mai multe banci mari, printre care Bank of America si Citigroup, sa se retraga din sectorul finantarii pentru studii. JPMorgan a inregistrat anul trecut venituri de sub 200 milioane de dolari din astfel de imprumuturi, fata de peste 6 miliarde de dolari in 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri