Iranul vrea "sa indeparteze ingrijorarile" internationale privind programul sau nuclear, a asigurat, vineri, ministrul iranian de Externe dupa o discutie prin telefon cu sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, cu care a acceptat o intalnire la sfarsitul lui septembrie, relateaza AFP.

Ashton a confirmat ca intentioneaza sa aiba o intalnire cu ministrul, Mohammad Javad Zarif, la New York, in timpul Adunarii Generale a ONU. "I-am spus ca sunt pregatita impreuna cu colegii mei sa reluam negocierile" in dosarul nuclear iranian, aflat in impas de mai multi ani, a declarat ea la Vilnius, scrie Mediafax.

"Exista doua principii in domeniul nuclear. Mai intai respectarea drepturilor noastre la tehnologie nucleara, in special imbogatirea uraniului. Apoi indepartarea ingrijorarilor internationale", a declarat Zarif, potrivit agentiei Mehr.

"Indepartarea ingrijorarilor internationale este in interesul nostru deoarece armele atomice nu fac parte din politica Republicii Islamice. In consecinta, interesul nostru este de a elimina orice ambiguitate legata de programul nuclear al tarii", a declarat Zarif.

Mergand in acelasi sens, predecesorul sau si actualul sef al Organizatiei pentru energie atomica (OIEA), Ali Akar Salehi, nu a exclus o eventuala ratificare a protocolului aditional la Tratatul de neproliferare (TNP), care permite inspectii surpriza la zonele nucleare iraniene.
Seful diplomatiei iraniene a declarat ca se va intalni cu Ashton "pentru pregatirea pasilor urmatori".

"Vrem sa rezolvam aceasta problema (...) Daca cealalta parte demonstreaza vointa politica, vom putea progresa rapid", a adaugat Zarif.
"Sper ca vom fixa datele pentru o noua runda de negocieri in cadrul intalnirii noastre de la New York", a declarat Ashton, precizand ca discutia sa prin telefon cu Zarif a fost a treia "din ultimele saptamani".

Ashton, care a declarat ca nu stie cu precizie cine va fi interlocutorul sau in negocieri, reprezinta grupul 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania).

Discutiile au fost conduse, pana in prezent, de partea iraniana de personalitati considerate ca apartinan aripii dure a regimului si ostile oricarei concesii. Niciun nou negociator nu a fost desemnat pana in prezent.

Decizia de a incredinta acest dosar Ministerului de Externe pare un nou semn al intentiei Guvernului de a privilegia diplomatia pentru a rezolva criza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri