Grupul Tenaris SA, unul dintre principalii producatori de tevi la nivel mondial, a convenit marti preluarea rivalului american Maverick Tube Corp., producator de tevi pentru industria energetica, pe fondul unei cereri crescute pentru echipamente utilizate in industria petroliera, informeaza Rompres.

Tranzactia a fost convenita la 65 dolari per actiune, astfel ca Tenaris va plati aproximativ 2,4 miliarde dolari pentru toate cele 36,9 milioane actiuni Maverick Tube, companie cu sediul in orasul Chesterfield, Missouri.

Grupul Tenaris, cu sediul in Luxemburg, a precizat ca va finanta achizitia printr-o combinatie de lichiditati si datorii.

Maverick este un producator de produs tubulare utilizate in extractia de petrol si gaze naturale. Firma americana are aproximativ 4.600 de angajati si in 2005 a anuntat o cifra de afaceri de 1,8 miliarde dolari. La randul sau, Tenaris este lider mondial in domeniul productiei de tevi nesudate si furnizor de conducte pentru stocarea si distributia petrolului si a gazelor naturale. Tenaris are 14.500 de angajati si detine capacitati de productie in Venezuela, Mexic,Canada, Italia, Brazilia, Argentina si Romania.

Daca tranzactia va fi aprobata de autoritatile de reglementare, noua entitate rezultata din fuziunea Tenaris - Maverick va realiza vanzari anuale de aproximativ noua miliarde dolari, din care aproximativ 30 de procente vor veni din SUA si Canada.

In ultima vreme pretul echipamentelor solicitate de industria petroliera au crescut pe fondul unor preturi record la titei si gaz natural care au atras o crestere a activitatilor de explorare si productie in acest sector.

In Romania, Tenaris a preluat in luna mai 2005 un pachet de 97 la suta din actiunile combinatului de oteluri Donasid Calarasi in schimbul sumei de 37 de milioane de euro, precum si datoria pe termen lung, de peste 16 milioane de euro, pe care Donasid o avea catre AVAS. Anterior, in cursul anului 2004, grupul Tenaris a achizitionat in mod indirect Silcotub Zalau, liderul pe piata romaneasca in productia de tevi fara sudura, prin preluarea societatii Tubman International, actionarul majoritar al Silcotub cu 84,86 la suta.

In cadrul acestei tranzactii de 42 milioane de dolari, Tenaris a preluat si subsidiarele Tubinox Bucuresti si Laminorul Braila, renuntand ulterior la actiunile Laminorul in favoarea AVAS.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri