Asteroidul urias, care a trecut recent prin apropierea Pamantului, si meteoritul care a lovit Rusia aduc aceste pericole pe "radarele" industriei de asigurari. De altfel, incepand cu anul 1995, peste 10.000 de asteroizi au fost descoperiti in apropierea Pamantului. Mai bine de 860 dintre acestia au fost clasificati ca fiind de dimensiuni mari - cu lungimi care depasesc un kilometru.

NASA coordoneaza activitatea de urmarire a asteroizilor si opereaza un serviciu numit Programul de Obiecte aflate in Apropierea Pamantului, care monitorizeaza "aste-roizii ucigasi". In acelasi timp, Lloyd’s of London a dezvoltat o serie de scenarii realiste in caz de dezastru, dar acestea nu includ un eveniment apocaliptic, declansat de un obiect venit din spatiu.

Cu toate acestea, specialistii Lloyd’s considera ca asiguratorii trebuie sa ia in considerare expunerea la catastrofa a lumii in care traim, intrucat lovirea unei zone locuite de un asteroid de dimensiuni mari este un risc posibil, scrie revista Jurnal de Incredere, editata de UNSICAR.

In urma cu patru ani, specialistii in modelarea riscului de la Risk Management Solutions (RMS) au analizat evenimentul produs in 1908, in Tunguska, cand o mare parte a Siberiei a fost lovita de un asteroid. In dimineata zilei de 30 iunie 1908, o detonare de o forta gigantica s-a produs in Siberia centrala, Rusia. Acesta a pus la pamant copacii de pe o suprafata de 2.000 km patrati si a produs valuri seismice si de presiune care au fost inregistrate peste tot in lume.

Energia degajata a fost estimata, mai tarziu, ca echivalentul a detonarii de zece megatone de trinitrotoluen (TNT), adica aproape de 1.000 de ori mai puternica decat cea inregistrata in cazul bombei atomice de la Hiroshima, din 1945. Evenimentul a fost atribuit exploziei unui asteroid in atmosfera inferioara, la o inaltime de cinci pana la zece kilometri peste padurea siberiana, care ar fi masurat aproximativ 50 de metri in diametru.

Teoretic, un asteroid ar putea lovi oriunde, asa ca RMS a modelat un eveniment de tipul Tunguska pentru orasul New York. Cu o populatie de aproape 10 milioane de oameni expusa la un astfel de risc, rezultatele modelarii realizate de RMS arata ca ar s-ar putea produce in jur de 3,2 milioane de decese si aproape 3,8 milioane de persoane ar putea fi ranite. Expunerea economica totala intr-un astfel de caz s-ar putea ridica la doua mii de miliarde de dolari, iar pierderile estimate pentru propietati ar putea ajunge la 1,19 mii de miliarde de dolari.

Care este probabilitatea ca un astfel de risc sa se produca?

RMS citeaza un studiu bazat pe seturi diferite de date, care estimeaza o perioada medie de revenire de 1.000 de ani pentru coliziuni cu obiecte similare ca marime celui care a lovit in 1908 in Tugunska.

Potrivit calculelor realizate, un astfel de eveniment este probabil sa se produca intr-un interval cuprins intre 400 si 1.800 de ani.

Cu toate acestea, exista probabilitatea de 1 la 250 ca un asteroid, cu dimensiunea de 30-100 de metri, sa intre in coliziune cu Pamantul, in fiecare an. Specialistii RMS considera ca, pentru a evalua impactul unei eveniment similar celui din 1908, industria de asigurari ar trebui sa dezvolte un model de risc probabilistic bazat pe date realiste.

O evaluare a costurilor de impact al unui asteroid sau al unei comete cu Pamantul necesita multe ipoteze, iar dezvoltarea oricarui model de risc probabilistic este dificila, avand in vedere lip-sa de evenimente istorice.

Intelegerea importantei managementului unui astfel de risc este primul pas in crearea unui model cat mai precis de evaluare a acestuia.

Din punct de vedere al asigurarilor, politele de tip "toate riscurile" acopera toate acele evenimente care nu sunt specificate in mod explicit ca fiind excluse. Prin urmare, specialistii RMS considera ca un eveniment ca cel din 1908 este, in general, acoperit de politele de tipul "multi-risc" sau „toate riscurile".

Cu toate acestea, nu este clar daca, in conformitate cu prevederile contractuale curente, asiguratorii ar exclude daunele cauzate de un astfel de eveniment. Concluzia specialistilor de la RMS este ca ar trebui incurajate cercetarile cu privire la evenimentele extrem de rare, avand in vedere ca riscul asociat lovirii Pamantului de catre asteroizi sau comete poate creste in viitor.

Meteoritul care a explodat deasupra orasului Celiabinsk, din Rusia Centrala, in zona Muntilor Ural, in data de 15 februarie 2013, a ranit sute de persoane si a provocat pagube la cladiri situate in sase orase. Potrivit Academiei de Stiinte a Rusiei, meteoritul de 10 tone a intrat in atmosfera terestra cu o viteza mai mare de 53.000 de km/ora.

Cele mai multe pagube au fost provocate de unda de soc, in urma exploziei meteoritului in atmosfera terestra. Oficialii rusi au declarat ca mai bine de 725 de persoane din orasul Celiabinsk au fost ranite, cele mai multe dintre acestea din cauza cioburilor de sticla.

Se estimeaza ca explozia meteoritului a spulberat mai mult de un milion de metri patrati de sticla. Primele rapoarte au sugerat ca peste 3.000 de locuinte si cladiri comerciale au suferit daune, inclusiv o fabrica de zinc, al carei acoperis s-a prabusit...

Sursa foto: CBS Studios

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri