Pretul petrolului a scazut, ieri, cu circa 1%, sub 70 dolari pe baril, in principal datorita prognozelor conform carora traseul uraganului Alberta va ocoli platformele petroliere din zona Golfului Mexic, relateaza Reuters.

Pretul petrolului se mentine cu o cota de 15% mai ridicat fata de cel de la inceputul anului 2005. Pretul de referinta pe piata americana era cotat la ora 7.46 GMT la 69,67 dolari pe baril.

Cotatia titeiului Brent la bursa londoneza a scazut la 68,21 dolari pe baril.

Dealerii isi indreapta atentia asupra riscurilor viitoare, de la cererea crescuta din sezonul de vara si pana la tensiunile geopolitice si posibilitatea producerii unor noi uragane.

Factorii care la ora actuala limiteaza vanzarile sunt refuzul Iranului de a renunta la programul nuclear, violentele din Irak si cererea mare provenita din China.

Raspuns pe piata metalelor

Aprecierea dolarului american si scaderea usoara a cotatiilor la petrol au determinat imediat un raspuns pe piata metalelor, unde preturile au scazut cu pana la opt procente.

Aurul a fost cotat la cel mai scazut nivel din ultimele doua luni. Pretul argintului s-a micsorat cu peste 5%, paladiul s-a depreciat cu 8%, plasandu-se la cel mai scazut nivel din ultimele trei luni, iar cotatia platinei a pierdut 4 puncte procentuale.

Un alt factor care a contribuit la deprecierea metalelor a fost si volumul masiv de vanzari de pe piata de marfuri. Cotatia aurului a atins in luna mai un maxim al ultimilor 26 de ani, de 730 dolari pe uncie, scazand ulterior cu 19%.

Argintul s-a depreciat ieri la 10,43 dolari pe uncie inainte de a reveni la 10,52/10,62 dolari pe uncie, sub nivelul de 11,03/11,13 dolari pe uncie consemnat in a doua parte a sedintei de luni la Bursa de la New York.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Adevarata cauza a deprecierii leului: deficitul extern! Cum a evoluat?