Tot mai multe familii germane isi trimit batranii in centre de ingrijire din Polonia, din cauza costurilor prea ridicate din tara, "exportul bunicilor" devenind o problema controversata in Germania, denuntata de o parte a presei drept "colonialism gerontologic", transmite Bloomberg.

Practica de a trimite batranii in Polonia a devenit un trend in Germania, un important ziar local din Munchen comparand situatia cu practica unor tari de a-si exporta deseurile, anunta Mediafax.

Tot mai multe familii considera insa ca Polonia reprezinta cea mai buna varianta pentru a asigura batranilor o ingijire de calitate la costuri rezonabile, aproape imposibil de gasit in Germania.

Potrivit unui sondaj efectuat de TNS Emnid, unu din cinci germani ar fi dispus sa apeleze la un centru de ingrijire din strainatate.

Migratia batranilor germani reprezinta unul dintre primele efecte vizibile ale unei probleme de proportii globale. Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca numarul persoanelor cu varsta de peste 60 de ani se va tripla pana in 2050, la aproape 2 miliarde, odata cu scaderea natalitatii, cresterea duratei medii de viata si imbatranirea generatiei concepute dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Totodata, costurile ingrijirii batranilor devin prohibitive chiar si in tari cu un sistem solid de transferuri sociale, precum Germania. Cheltuielile alocate de germani ingrijirii pe termen lung a batranilor vor creste de la 1,4% din PIB in prezent la 3,3% din PIB pana in anul 2060, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Astfel de servicii costa in Polonia pana la 1.200 de euro pe luna, fata de 3.250 euro in Germania.

Familiile germane care apeleaza la centre de ingrijire din Polonia sustin ca facilitatile de acest tip din Germania ofera servicii inferioare, desi percep tarife mult mai ridicate, chiar si de trei ori mai scumpe. Singura problema este distanta, care ingreuneaza vizitele.

Proprietarii unui complex de ingrijire a batranilor din statiunea poloneza de ski Szklarska Poreba estimeaza ca numarul rezidentilor germani se apropie de jumatate din capacitatea de cazare. Batranii sunt cazati in vile de lux, unde au parte de ingrijire permanenta si sedinte de terapie.

Astfel de servicii costa in Polonia pana la 1.200 de euro pe luna, fata de 3.250 euro in Germania. Sistemul social din Germania poate subventiona pana la 1.550 euro din costul ingrijirii la un centru din tara, sau pana la 700 de euro in afara granitelor. Diferenta trebuie asigurata din pensie, sau de catre familie.

Germania va avea pana in 2050 una dintre cele mai imbatranite populatii din lume, alaturi de Japonia, Coreea de Sud si Italia, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care estimeaza ca numarul persoanelor cu varsta peste 80 de ani va depasi, in aceste state, 15% din locuitori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri