Dezvoltatorul imobiliar rus Hermitage va construi la Paris cele mai inalte turnuri din Europa, devansand emblematicul "Shard" din Londra, intr-un complex de birouri si apartamente de lux care va mobiliza investitii de aproximativ 3 miliarde euro, transmite Mediafax.

Complexul va avea doua turnuri cu inaltimea de 320 de metri fiecare, fata de cei 310 metri ai cladirii Shard din Londra, in prezent cea mai inalta din Europa.
In Paris, noile cladii vor fi depasite ca inaltime doar de Turnul Eiffel.
Proiectul presupune o investite estimata la 3 miliarde euro si este situat in cartierul financiar La Defense, pe malul Senei.
"Cladirile se vor putea vedea din tot orasul. Speram sa putem finaliza acordurile de finantare pana la sfarsitul acestui an si vom incepe lucrarile anul viitor", a declarat intr-un intervu pentru Bloomberg directorul general al Hermitage, Emin Iskenderov.
Proiectul de la marginea Parisului va fi primul complex de zgarie-nori din Franta care combina spatii de birouri, apartamente si un hotel, lansat intr-o perioada marcata de scaderea preturilor locuintelor si a chiriilor.
Economia franceza traverseaza o perioada de stagnare, cu somajul la maxime istorice, dupa mai multi ani de cresteri de taxe in vederea reducerii deficitului bugetar si a datoriei publice.
In 2010, arhitectul Jean Nouvel a renuntat la proiectul Signal, un turn de 301 metri cu birouri si apartamente planificat pentru zona La Defense, pentru care nu a reusit sa gaseasca investitori.
Iskenderov sustine ca nu este descurajat de situatia economica dificila si invoca succesul acestui tip de proiect in Asia si Orientul Mijlociu. Asa-numitele proiecte mixte au devenit foarte populare in China, Statele Unite si Dubai. Emiratul arab detine recordul pentru cel mai inalt turn din lume, Burj Khalifa, care ofera spatii de birouri, apartamente si un hotel de lux.
Unii analisti considera ca omul de afaceri rus ar putea avea succes, deoarece Franta nu ofera in prezent astfel de servicii.
"Intentioneaza sa dezvolte servicii pe care nu le poti gasi astazi in Paris. Proprietarii vor avea acces la serviciile hotelului de lux, cameriste, room service, etc. Daca va deveni realitate, cred ca se va dezvolta o noua piata. Va oferi privelisti incredibile", comenteaza pentru Bloomberg seful Sotheby's International Realty for France & Monaco, Alexander Kraft.
Designul complexului este asigurat de Foster+Partners si va fi denumit Hermitage Plaza.
Cele doua turnuri vor avea 85, respectiv 86 de etaje, iar constructia va fi finalizata la inceputul anului 2019, potrivit lui Iskenderov.
Hermitage a obtinut autorizatiile de constructie pentru cele doua turnuri si alte patru cladiri mai mici din cadrul complexului in martie 2012, potrivit autoritatilor responsabile pentru zona urbanistica La Defense.
Proiectul va oferi 165.000 de metri patrati de apartamente, 40.000 metri patrati spatii de birouri, 40.000 metri patrati spatii comerciale destinate magazinelor si restaurantelor, iar hotelul de 5 stele va ocupa 35.000 de metri patrati.
Turnurile vor fi construite cel mai probabil de grupul francez Bouygues, care a mai lucrat cu Hermitage la diverse proiecte din Franta in ultimii 5 ani, a afirmat Iskenderov.
Pretul mediu al apartamentelor din Neuilly-sur-Seine, o suburbie de lux aflata in apropierea cartierului La Defense, a urcat cu 2,9% in trimestrul al doilea, la 9.320 euro pe metru patrat, potrivit datelor notarilor publici si ale institutului national de statistica Insee. In arondismentul al saselea, cea mai scumpa zona a Parisului, pretul mediu al spatiilor de locuit a scazut cu 8,8% in aceeasi perioada, la 12.000 euro pe metru patrat.
Cererea pentru spatii de birouri din Paris va scadea cu 20% in acest an, estimeaza analistul Olivier Gerard de la Cushman & Wakefield France. Rata medie de neocupare a spatiilor de birouri este de 7,8% in Paris si de 12% in La Defense, unde piata oferea la jumatatea anului 422.136 metri patrati.
Grupul de constructii Vinci va finaliza anul viitor turnul D2, contractat de divizii ale Bouygues si Societe Generale, si un hotel cu 343 camere situat in cartierul financiar. Eiffage construieste turnul de birouri Majunga (195 metri) pentru Unibail-Rodamco, in aceeasi zona. Unibail mai are in plan constructia a alte doua turnuri in La Defense, insa nu se grabeste, noteaza Bloomberg.
Hermitage va investi 853 milioane euro din resurse proprii in proiectul Hermitage Plaza, restul finantarii urmand sa fie asigurata de banca rusa de stat Sberbank si "o mare banca internationala", precm si din vanzari in avans, a afirmat Iskenderov.
Grupul rus spera sa finanteze constructia si din vanzarea in avans a unor apartamente de lux cu suprafata de 180 metri patrati, cotate la 3 milioane euro pe unitate.
Analistii considera ca proiectul se adreseaza in primul rand strainilor interesati de o locuinta de lux in Paris, cu servicii de talia unor centre financiare precum Hong Kong sau Tokyo.

Sursa foto: captura stephanekirkland.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri