Cererea mondiala de petrol a ajuns in primul trimestru al acestui an la cel mai mare volum inregistrat pana acum, cu un maxim atins in luna mai, de 84,9 milioane de barili pe zi, se arata in ultimul raport al Agentiei Internationale a Energiei, (AIE).

Principalul factor care a determinat aceasta crestere este cererea tot mai mare venita dinspre pietele din afara Organizatiei pentru Comert si Dezvoltare Economica (OCDE). In ceea ce priveste China, care a inregistrat o crestere medie a cererii in ultimii ani de aproximativ 9%, AIE prognozeaza o stabilizare a importurilor pentru a doua jumatate a anului.

In termeni anuali, evolutia din primul trimestru indica o crestere cu 1,5% a cererii la nivel mondial in comparatie cu 2005.

Unei cresteri cu 1,5% a cererii nu i-a raspuns insa decat o crestere cu 0,52% a ofertei (445.000 de barili pe zi) fata de plafonul de 85 de milioane de barili pe zi. Cea mai mare cantitate de petrol continua sa mearga, potrivit AIE, catre China si Statele Unite, in vreme ce in Europa si in tarile asiatice membre OCDE se observa o usoara scadere a cererii.

Desi stocurile de titei se afla la cel mai inalt volum din ultimii 20 de ani (2.631 de miliarde de barili, adica 54 de zile de consum), ele continua sa fie inferioare pragului psihologic de doua luni de consum, fapt care s-ar putea traduce cat de curand printr-o noua crestere a preturilor. In ceea ce priveste cererea Chinei, AIE apreciaza ca in al doilea trimestru aceasta va creste cu 8,6% (9,96 milioane de barili pe zi), pentru a scadea ulterior la 5,9%.

Per ansamblu, cererea Chinei va cunoaste in acest an o crestere de 5,6%, iar o eventuala ridicare a preturilor la combustibili de catre guvernul de la Beijing in cursul acestui an ar putea schimba profund piata petrolului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri