Ucraina ar trebui sa colaboreze cu Uniunea Europeana, nu cu uniunea vamala condusa de Rusia, pentru stimularea economiei, a declarat Nouriel Roubini, profesor de economie si afaceri internationale la New York University, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

Situatia macroeconomica a Ucrainei este fragila din cauza cresterii deficitului de cont curent si a celui bugetar, precum si a necesarului tot mai mare de finantare externa, a afirmat Roubini, prezent la o conferinta privind relatiile Ucrainei cu Rusia si Uniunea Europeana.

Ucraina intentioneaza sa semneze in luna noiembrie Acordul de asociere cu UE, care include un acord de comert liber cu blocul comunitar.

Rusia vrea insa ca Ucraina sa intre in uniunea vamala pe care a format-o cu Kazahstan si Belarus.

Daca Ucraina va semna acordul cu UE, Rusia a avertizat ca va impune restrictii comerciale pentru a-si proteja pietele. Luna trecuta, Rusia a blocat intrarea in tara a bunurilor ucrainene.

Citeste si:
Avionul prabusit la Teheran: Ucraina ia in calcul terorismul
Ucraina ia in calcul...

"Daca va alaturati UE, aceasta inseamna armonizarea reglementarilor", a spus Roubini, adaugand ca acordul comercial ar stimula schimburile ucrainene cu "orice parte a lumii".

Acordul cu UE a fost amanat dupa ce fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, oponent al presedintelui Viktor Ianukovici, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru abuz in functie, in 2011.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat la Ialta ca "semnarea acordului cu UE nu implica vreun risc pentru Rusia".

Pe de alta parte, Moody’s a redus in aceasta saptamana ratingul Ucrainei cu o treapta, la nivelul Caa1, din cauza "riscurilor politice si economice crescute generate de inrautatirea relatiilor cu Rusia, a rezervelor scazute ale bancii centrale si a riscurilor legate de viitoarele negocieri cu FMI".

Citeste si:
PwC: Toate prognozele pentru Romania indica o incetinire a economiei
PwC: Toate prognozele pentru...

Economia Ucrainei s-a contractat cu 1,3% in trimestrul al doilea, dupa un declin de 1,1% in primele trei luni ale anului, din cauza cererii scazute pentru exporturile tarii. Guvernul nu a reusit sa incheie un acord cu FMI pentru un nou imprumut, din cauza dezacordurilor referitoare la subventionarea energiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cel mai mare retailer din Rusia a intrat in Europa