Cresterea interesului investitorilor pentru sectorul portuar a devenit evidenta joi, cand banca americana de investitii Goldman Sachs si cea australiana Macquarie Bank si-au majorat fiecare ofertele depuse pentru preluarea operatorului Associated British Ports, evaluat pentru moment la 3,7 miliarde euro, informeaza Rompres
Cel mai mare operator portuar britanic Associated British Ports (AB Ports) a anuntat, miercuri, ca a acceptat o oferta de preluare in valoare de 2,5 miliarde lire sterline, sau 810 pence (14,90 dolari) in numerar, pentru fiecare actiune, venita din partea unui consortiu condus de Goldman Sachs. Imediat insa Macquarie Bank, important investitor in sectorul infrastructurii din Europa, si-a anuntat intentia de a depune o contraoferta.

Joi dimineata, Goldman Sachs a anuntat public majorarea ofertei sale de la 810 la 840 pence per actiune. Macquarie Bank a raspuns imediat cu o oferta "comparabila", care desi deocamdata are un caracter informal ofera totusi celor de la AB Ports un termen de comparatie. Ambele parti par hotarate sa aiba castig de cauza, mai ales avand in vedere ca Macquarie Bank a pierdut recent lupta pentru preluarea operatorului portuar australian Patrick, iar Goldman Sachs a esuat in tentativa de a prelua operatorul aeroportuar britanic BAA.

Acest adevarat razboi intervine la cateva luni dupa ce un alt important operator portuar britanic, P&O, a fost preluat de Duby Ports World pentru suma de 5,7 miliarde euro, in urma unei competitii acerbe cu rivalul Temasek Singapore. in plus, in luna septembrie 2005 operatorul Mersey Docks and Harbour a fost preluat de Peel Holdings iar in luna ianaurie 2006 PD Ports a fost preluat de fondul australian de investitii Babcock and Brown.

Analistii sunt de parere ca industria maritima a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultimii ani, in special transportul container, ceea ce a sporit veniturile operatorilor de terminale care incaseaza un comision de fiecare data cand un container este incarcat sau descarcat de pe o nava. Potrivit cifrelor furnizate de Banca Mondiala, transportul container a reprezentat in 2005 aproximativ 250 milioane containere de 20 picioare (TEU), adica o crestere de 55 de procente comparativ cu anul 1998. in plus, acest boom ar urma sa se prelungeasca si in urmatorii ani, avand in vedere cresterea schimburilor comerciale intre Occident si Asia.

AB Ports este cel mai mare operator portuar din Marea Britanie. Rivalul P&O este mai mare decat AB Ports, insa are activitati in special in afara Marii Britanii. AB Ports gestioneaza 21 de porturi din Marea Britanie, printre care si cele din Hull, Plymouth si Southampton, si asigura un sfert din comertul maritim al Regatului Unit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri