Irlandezii ar putea fi "loviti" incepand cu urmatoarea luna de o noua decizie nefavorabila a Guvernului, care urmareste sa aplice rate marginale ale impozitului pe venit foarte inalte de la o baza mai mica a castigurilor, pentru a suplimenta veniturile bugetare. Insa, acest lucru ar reduce semnificativ venitul disponibil al populatiei.

Impozitul pe venit in Republica Irlanda este perceput in prezent in cota de 20% pentru veniturile care nu depasesc nivelul standard de impozitare, insa sumele care depasesc aceast valoare sunt impozitate in procent de 41%. Astfel, daca un salariat necasatorit / vaduv fara copii in intretinere este impozitat pentru venituri pana la 35,400 euro anual cu 20%, iar peste aceasta suma cu 41%, incepand cu urmatoarea luna cota de impozitare se va aplica de la limita de 32.800 euro.

In acelasi timp, pentru cupluri in care doar unul dintre soti obtine venituri, rata de impozitare limita de impozitare cu 41% a scazut de la 44.400 euro anual la 41.800 euro, scrie independent.ie.

In general, ratele marginale foarte inalte ale impozitului pe venit ii incurajeaza pe oameni sa-si ia mai mult timp liber sau sa ia decizii de investitii mai putin riscante. In Marea Britanie, in anii '60 si '70, ratele marginale ale impozitului pe venit au fost foarte inalte atingand chiar 83% din venitul salarial ori din venitul net al actionarilor si 98% din veniturile non-salariale.

Aceste rate inalte au fost mult criticate pe motiv ca ar avea efecte destimulatoare semnificative. Daca la cota de impozitare de 41% se adauga si contributiile pentru asigurarile sociale, retinerea fiscala pentru un salariat ajunge la 52%, iar pentru cei care obtin venituri din alte castiguri la 55%.

Ambasada Suediei ii arata...
Citeste si: Ambasada Suediei ii arata Guvernului cum se adopta un buget de stat

Ca urmare, ministrul de finante irlandez, Michael Noonan este indemnat de catre specialistii in fiscalitate sa evite aceasta decizie privind cresterea impozitului pe venit incepand cu urmatoarea luna, pentru a evita disensiuni sociale. Veniturile bugetare aferente impozitului pe venit in Irlanda au crescut cu 1,5 miliarde de euro luand ca baza de referinta anul de criza 2008, desi numarul celor angajati pe piata fortei de munca a scazut cu 300.000 de persoane.

Si irlandezii au de ce sa fie suparati pe aceasta cota progresiva de impozitare. Spre comparatie, in Franta socialista venitul unui salariat este impozitat cu o rata marginala mai mare incepand cu suma de 186.749 euro, in timp ce in Marea Britanie si Statele Unite limitele salariale sunt de 183.235 euro, respectiv 300.000 de euro.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
TAROM si-a majorat cu 1,4% cota de piata in Romania