Inchiderea administratiilor americane din cauza lipsei bugetului "pateaza" credibilitatea Statelor Unite in fata aliatilor lor, care "isi pun intrebari cu privire la angajamentul" american, a deplans marti la Seul secretarul American al Apararii Chuck Hagel, relateaza AFP.

"Acest lucru pateaza in mod semnificativ credibilitatea Statelor Unite in fata aliatilor lor", "ne afecteaza misiunile in lume, ii afecteaza pe aliatii nostri, care isi pun intrebari cu privire la angajamentul nostru", a declarat secretarul pentru presa, imediat dupa intrarea in somaj tehnic a statului federal american, noteaza Mediafax.

Vizita pe care o efectueaza seful Pentagonului in Coreea de Sud, pe care o va continua in Japonia, vizeaza sa releve angajamentul american in regiune, in contextul in care Seulul a cerut Statelor Unite sa pastreze controlul asupra armatei sud-coreene pe timp de razboi, pe care urmeaza sa il cedeze sud-coreenilor la sfarsitul lui 2015.

Conservatori sud-coreeni apreciaza ca acest comandament american constituie cea mai buna garantie a angajamentului Washingtonului pentru apararea Coreei de Sud impotriva amenintarilor Phenianului.

"Suntem in masura sa ne indeplinim misiunea mentinerii securitatii Statelor Unite, ne vom pastra aliantele si trupele in Coreea de Sud si Japonia", a oferit totodata asigurari secretarul american.

Citeste si:
SUA isi restructureaza scutul antiracheta, un semnal adresat Moscovei
SUA isi restructureaza scutul...

Militarii vor continua sa fie platiti, dar si aproximativ jumatate dintre angajatii civili ai Apararii americane, adica aproximativ 400.000 de persoane, a subliniat el, precizand ca juristi de la Pentagon incearca sa stabileasca daca este posibila o crestere a numarului de civili "scutiti" de trimiterea in concediu fara plata.

Aceasta paralizie bugetara, prima dupa 17 ani, provocata de lipsa unui acord intre republicanii din camera Reprezentantilor si democratii din Senat, este "complet iresponsabila", a reafirmat Hagel, un fost senator republican.

"Acest lucru nu ar fi trebuit sa se intample. Mi-as fi dorit ca membrii Congresului sa gaseasca un nou centru de greutate, axat pe responsabilitate, si sa inceapa sa guverneze", a acuzat el.

Decidentii de la Washington au pierdut din vedere, in opinia sa, "dimensiunea umana"cand au trimis in somaj tehnic sute de mii de functionari.

Citeste si:
SUA a relaxat regulile de expulzare rapida a imigrantilor ilegali
SUA a relaxat regulile de...

In opinia lui Hagel, Statele Unite au uitat ca "esenta" gestionarii afacerilor intr-o democratie consta in "consens si compromis".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si