La noua luni de la introducerea ambalajelor generice pentru produsele din tutun, 43% dintre micii comercianti din Australia considera ca afacerile lor sunt afectate de comertul ilicit, arata un studiu al companiei de cercetare Roy Morgan.

“Studiul arata faptul ca nivelul de constientizare al micilor comercianti din Australia privind tutunul ilicit este ridicat si a crescut dupa introducerea ambalajelor generice. Mai mult de patru din zece comercianti percep comertul ilicit ca avand un impact negativ asupra afacerii lor si o treime spun ca au avut clienti care au intrebat despre achizitionarea tutunului ilicit,” a declarat Jeff Rogut, CEO al Australasian Association of Convenience Stores (AACS).

Mai mult, aproape noua din zece mici comercianti preconizeaza ca viitoarea crestere cu 12,5% a accizelor in fiecare dintre urmatorii patru ani va accentua impactul negativ al comertului ilicit asupra afacerii lor.

“Costurile asociate cu timpii de tranzactie mai mari, frustrarea clientilor, intarzierile in gestionarea stocurilor, precum si volumul de lucru mai mare pentru angajati si cerintele de formare au fost toate absorbite obligatoriu de catre magazinele mici pe propria cheltuiala, ceea ce a pus o presiune exagerata asupra rezultatelor lor financiare. In pofida afirmatiilor triumfatoare ale diferitilor lobbyisti in domeniul sanatatii, realitatea este ca ambalajele generice au avut un impact negativ asupra micilor comercianti fara a reduce incidenta fumatului”, completeaza Rogut.

Potrivit studiului, tutunul este inca o categorie de produse vitala pentru magazinele mici, 95% dintre magazine considerand tutunul ca fiind important pentru rezultatele lor financiare.

Citeste si:
10 tari in care banii iti pot cumpara al doilea pasaport
10 tari in care cu bani poti...

In acest context, 33% dintre micii comercianti au declarat ca au avut clienti care au intrebat despre achizitionarea tutunului ilicit dupa introducerea ambalajelor generice.

Directiva privind Produsele de Tutun ar putea avea un efect nefavorabil asupra economiei Romaniei ducand la o scadere cu 19.000 a locurilor de munca si o diminuare a veniturilor din taxe cu pana la 200 mil. euro arata un studiu realizat de Roland Berger Strategy Consultants.

In Romania sectorul tutunului genereaza 18.000 de locuri de munca in productie si distributie, respectiv 43.000 in vanzari angro, distributie si retail.

La nivelul celor 27 de state din Uniunea Europeana, industria tutunului asigura circa 600.000 de locuri de munca.

Citeste si:
Bitdefender deschide birou in Australia, printr-o achizitie locala
Bitdefender deschide birou in...

In Romania 3.000 de angajati lucreaza in fabricile detinute de producatorii de tigarete British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris, cei mai importanti jucatori din industria de profil.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Atac armat soldat cu raniti la un club de noapte in Australia