Presiunile pentru adoptarea de masuri populiste sunt in crestere dupa iesirea Romaniei din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene, iar autoritatile trebuie sa le reziste pentru a evita inversarea unor reforme dificile sau aparitia unor noi riscuri, potrivit unui raport al FMI, conform Mediafax.

"Angajamentul autoritatilor de a continua procesul de ajustare fiscala si de a realiza noi reforme in zona taxelor si cheltuielilor publice, inclusiv in sanatate, este binevenit. In acelasi timp, avand in vedere iesirea Romaniei din PDE (procedura de deficit excesiv - n.r.), au crescut presiunile pentru masuri populiste care ar inversa reforme dificile implementate anterior sau ar putea crea noi riscuri. Trebuie rezistat acestor presiuni", se arata in raportul expertilor FMI prezentat board-ului institutiei, care a aprobat vineri, 27 septembrie, un nou acord stand-by cu Romania.

Consiliul Uniunii Europene a incetat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei la finele lunii iunie.

Totodata, FMI recomanda depasirea "disputelor interne" care au intarziat reforme institutionale, spre exemplu in zona planificarii investitiilor.

"Sunt necesare eforturi curajoase pentru a imbunatati absorbtia fondurilor structurale UE. Reformele institutionale menite sa solutioneze permanent problema arieratelor guvernului ar trebui urgentate pentru a apara realizarile reusite pana acum", se arata in raportul FMI.

Citeste si:
FMI a revizuit in scadere cresterea economica a Romaniei pe 2018
Prognoza de crestere a...

FMI mai noteaza in raport ca aparitia unor noi tensiuni politice in perioada premergatoare alegerilor de anul viitor, in special cele prezidentiale, ar putea genera noi riscuri, precum intarzierea reformelor structurale convenite cu FMI, ratarea unor tinte din program sau deteriorarea increderii investitorilor.

Consiliul Director al Fondului Monetar International a avizat vineri,27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si a aprobat incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

In scrisoarea de intentie transmisa Fondului, Guvernul s-a angajat sa indeplineasca mai multe conditii prealabile si criterii de referinta structurale.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Citeste si:
Ce a invatat Romania din criza? Din pacate, mai nimic!
La 10 ani de la caderea...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Comisia Europeana a revizuit in scadere evolutia economiei Romaniei